Julesylte av ribbe - Dette pålegget må jeg ha i jula
Enkel metode for å lage perfekt Sylte.
Ingredienser
Julesylte
- 2,5 kg tynnribbe (uten svor og ben)
- 3 stk laurbærblad
- 1 ss hel sort pepper
- 1 ss salt
- vann
Krydderblanding
- 2 ts sort malt pepper
- 2 ts hvit malt pepper
- 4 ts salt
- 2 ts allehånde
- 2 ts ingefær
- 1 ts nellik
- 1 ts muskat
- 10 ts gelatinpulver
Jeg elsker tradisjoner og julen er full av dem. Et pålegg jeg gjerne starter med litt tidligere i jula er sylte. Det gir en liten forsmak av jul. Å lage hjemmelaget sylte er enkelt og i juletider er det også mulig å kjøpe god ribbe til en hyggelig pris. Sylte er jo egentlig bare krydret kokt ribbe, men smaker fantastisk. Tradisjonelt ble ofte sylte laget på grisehode, men denne metoden er enklere og bedre synes jeg. Jeg lager gjerne sylte litt tidlig på høsten som jeg vakumerer og fryser ned til jul.
Steg 1
Start med å fjerne bein fra ribben og skjær av svoren. Del ribben på langs og skjær opp hele ribben i skiver på ca 0,5 cm. Dette gjør at koketiden blir kortere og kjøttet mer jevnt kokt.
Steg 2
Hell opp kaldt vann i en stor kjele og tilsett laurbærblad, salt og hel pepper. Når vannet nærmer seg kokepunktet legger du i tynnribben. Sett på lokk og la trekke/småkoke i 2 timer.
Steg 3
Bland sammen alle krydderne og gelatinpulveret i en skål.
Steg 4
Når kjøttet har fått trukket har vannet blitt omgjort til fantastisk kraft. Så pass på å spare på denne kraften. Den er ypperlig til andre retter, sauser, supper osv. Hell av kraften og tilsett krydderne i kjelen sammen med kjøttet og 0,5 dl av kraften. Bland grundig med hendene så krydderne er fordelt jevnt på alt kjøttet
Steg 5
Finn frem brødformen og dekk med bakepapir. La det være litt på begge kanter så du kan pakke inn kjøttet etterpå. Begynn å legge skivene med krydret kjøtt i formen og pass på at det er jevnt og lite luftrom. Skivene av kjøttet skal legges på langs i formen. Avslutt med å helle over den lille væsken/krydderlaken som er igjen i kjelen. For at det skal bli en sylte skal den nå ligge i press.
Steg 6
Jeg bruker en lik kakeform og fyller den med noen tunge gjenstander så du får 3 kg + med press. Sett i kjøleskapet og la stå i 24 timer før du tar den ut.
Steg 7
Velt sylta ut av formen og skjær opp i passende biter.
Steg 8
Pakk Julesylten i luftett plast. Sylte kan også fryses ned og tines i kjøleskap.
En av bitene legger jeg i kjøleskapet og skal nyte de neste dagene. Resten går i fryseren og skal brukes til jul. Hjemmelaget sylte servert med lefser og hjemmelaget Sennepssaus - Hjemmelaget er alltid best! er bare fantastisk! Lykke til.