Sponset av Siemens Studioline

Julesylte av ribbe - Dette pålegget må jeg ha i jula

Lag, vakuumer og frys ned!

Ingredienser

stor brødform

Julesylte

  • 2,5 kg tynnribbe (uten svor og ben)
  • 3 stk laurbærblad
  • 1 ss hel sort pepper
  • 1 ss salt
  • vann

Krydderblanding

  • 2 ts sort malt pepper
  • 2 ts hvit malt pepper
  • 4 ts salt
  • 2 ts allehånde
  • 2 ts ingefær
  • 1 ts nellik
  • 1 ts muskat
  • 10 ts gelatinpulver
Ingredienser

Jeg elsker tradisjoner og julen er full av dem. Et pålegg jeg gjerne starter med litt tidligere i jula er sylte. Det gir en liten forsmak av jul. Å lage hjemmelaget sylte er enkelt og i juletider er det også mulig å kjøpe god ribbe til en hyggelig pris. Sylte er jo egentlig bare krydret kokt ribbe, men smaker fantastisk. Tradisjonelt ble ofte sylte laget på grisehode, men denne metoden er enklere og bedre synes jeg. Jeg lager gjerne sylte litt tidlig på høsten som jeg vakumerer og fryser ned til jul.

Steg 1

Start med å fjerne bein fra ribben og skjær av svoren. Del ribben på langs og skjær opp hele ribben i skiver på ca 0,5 cm. Dette gjør at koketiden blir kortere og kjøttet mer jevnt kokt.

Dsc 0815 4
Dsc 0818 4

Steg 2

Hell opp kaldt vann i en stor kjele og tilsett laurbærblad, salt og hel pepper. Når vannet nærmer seg kokepunktet legger du i tynnribben. Sett på lokk og la trekke/småkoke i 2 timer.

Dsc 0822

Steg 3

Bland sammen alle krydderne og gelatinpulveret i en skål.

Dsc 0825

Steg 4

Når kjøttet har fått trukket har vannet blitt omgjort til fantastisk kraft. Så pass på å spare på denne kraften. Den er ypperlig til andre retter, sauser, supper osv. Hell av kraften og tilsett krydderne i kjelen sammen med kjøttet og 0,5 dl av kraften. Bland grundig med hendene så krydderne er fordelt jevnt på alt kjøttet

Dsc 0840 2
Dsc 0843 3

Steg 5

Finn frem brødformen og dekk bakepapir. La det være litt på begge kanter så du kan pakke inn kjøttet etterpå. Begynn å legge skivene med krydret kjøtt i formen og pass på at det er jevnt og lite luftrom. Skivene av kjøttet skal legges på langs i formen. Avslutt med å helle over den lille væsken/krydderlaken som er igjen i kjelen. For at det skal bli en sylte skal den nå ligge i press.

Dsc 0846 3

Steg 6

Jeg bruker en lik kakeform og fyller den med noen tunge gjenstander så du får 3 kg + med press. Sett i kjøleskapet og la stå i 24 timer før du tar den ut.

Dsc 0851 6

Steg 7

Velt sylta ut av formen og skjær opp i passende biter.

Dsc 0925 2

Steg 8

Jeg er så glad i vakumeringsskuffen min fra Siemens. Integrert rett under kjøkkenbenken og når jeg trenger den er det bare å trykke på fronten og vakumeringsmaskinen kommer ut. Når du vakumerer mat blir det ingen oksygen i posen, maten holder seg mye lenger og ingen frostskader.

Dsc 0002 3
Dsc 0009 3
Dsc 0942

En av bitene legger jeg i kjøleskapet og skal nyte de neste dagene. Resten går i fryseren og skal brukes til jul. Hjemmelaget sylte servert med lefser og hjemmelaget Sennepssaus - Hjemmelaget er alltid best! er bare fantastisk! Lykke til.

Dsc 0919 3