Tradisjonell Skinkestek - Saftig og mørt kjøtt med sprø svor!

Mine beste tips og triks for en perfekt Svinestek!

Ingredienser

Stor skinkestek (300 gram pr pers)
  • 4 kg Rå skinkestek med svor
  • 5 dl eplejuice
  • 5 dl vann
  • 2 stk løk
  • 4 stk gulrot
  • 1 stk purre
  • 4 fedd hvitløk
  • salt og pepper
Ingredienser

Det er ikke like lett å finne disse tradisjonelle skinkestekene i butikken lenger. Mitt beste råd er å bestille hos slakteren eller spør om din lokale butikk kan bestille til deg. Som regler finner du bare surrede skinkesteker uten noe særlig fett og svor på toppen. Når du først har funnet en god skinkestek er det bare å glede seg til middag. Her skal jeg vise hvilken metode jeg bruker, anbefalte kjernetemperaturer og triksene for en sprø svor på toppen.

Skinke 4

Steg 1

Dagen før jeg skal spise steken så ruter jeg opp svoren i ca 1,5 cm x 1,5 cm ruter. Krydre rikelig med salt og pepper på hele steken og ekstra salt på svoren. Gni dette godt inn med hendene. Legg steken på et brett, dekk til med folie og sett i kjøleskapet til dagen etter.

Skinke 5

Steg 2

Løft opp steken av formen og vask formen. Hell litt olje i bunnen av formen og kutt opp alle grønnsakene. Disse strør jeg utover i formen. Hell over vann og eplejuice. Jeg legger skinkesteken på siden når jeg damper. Årsaken til at det er smart å legge steken på siden er at da kommer ikke svoren i kontakt med alufolien. Det er litt kjedelig hvis deler av svoren sitter fast i folien. Sett hele formen i en forvarmet ovn på 240 grader varmluft. La dampe i 45 minutter.

Skinke 6
Skinke 7
Skinke 8

Steg 3

Når steken er ferdig dampet snur jeg den tilbake med svoren opp. La all væsken og grønnsakene være igjen i formen. Dette blir kraften til en magisk god saus! Sett inn i ovnen med steketermometer på 95 grader. Det er viktig at du plasserer steketermometeret i den tykkeste delen av kjøttet og at enden ikke er i kontakt med beinet i midten. Nå skal steken få kose seg i ovnen frem til kjernetemperatur har blitt 70 grader. Dette tar 3-5 timer.

Skinke 9

Steg 4

Ta formen ut av ovnen og sett opp til 240 grader varmluft. Jeg plasserer risten godt ned i ovnen siden steken er ganske så stor. Jeg ønsker at svoren skal være i ca samme høyde som varmluftsviften. Når ovnen har nådd 240 grader setter jeg formen tilbake i ovnen. Nå skal vi få svoren til å poppe og bli sprø. Denne tiden varierer fra ovn til ovn, men pass nøye på så det ikke brenner seg. Vanlig tid er +/- 15 minutter. Du kan også bruke grillelementet på slutten hvis du ønsker eller at svoren ikke har blitt helt sprø bare med varmluft. IKKE gå fra ovnen hvis du bruker grillelementet. Når svoren er perfekt tar du steken ut og legger på en skjærefjøl.

Skinke 3

Steg 5

Sil av kraften og bruk denne til å lage en nydelig saus.

Kikkoman 7

Steg 6

Det er veldig viktig at steken får hvile lenge nok. 25 minutter burde den minimum hvile. Skjær opp i pene skiver og nå kan du nyte en saftig og god svinestek med sprø svor. Jeg pleier å servere dette med surkål, smørstekte epler, saus, mandelpoteter, tyttebær og litt sennep. Lykke til.

Skinke 2
Skinke