Jeg synes det er veldig gøy å bake hjemme. Når lukten av gjærbakst sprer seg i rommet gleder jeg meg fortsatt som et lite barn. Skolebrød er en klassiker og smaker veldig godt. Den gode bolledeigen som fylles med hjemmelaget vaniljekrem og toppes med melis og kokos er en uslåelig kombinasjon.

Ingredienser

boller

Oppskrift bolledeig (16 skolebrød)

  • 1 kg hvetemel
  • 5 dl romtemperert melk (gjerne h-melk)
  • 1 pk tørrgjær
  • 150 gram sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1 ts salt
  • 175 gram ekte smør i terninger

Oppskrift vaniljekrem

  • 8 stk eggeplommer
  • 80 gram maisenna
  • 1 stk vaniljestang
  • 180 gram sukker
  • 7,5 dl melk
  • 2,5 dl kremfløte
Ingredienser

Steg 1

Se gjerne filmen nedefor før du starter.

Start med å lage bolledeigen. Bland alle de tørre ingrediensene i bollen til kjøkkenmaskinen og varm opp melk til 20-35 grader.

Steg 2

Start kjøkkenmaskinen på rolig tempo og tilsett melken i en tynn stråle. Bland sammen og skrap mel ned fra kanten hvis det sitter fast noe. La denne deigen gå i 10 minutter på medium hastighet. Dette gjør at glutenet virkelig får satt igang og resultatet blir bedre tilslutt. Etter 10 minutter tilsetter du smøret i terninger noen av gangen. La deigen "spise opp" smøret før du tilsetter mer. La deigen gå i 10 minutter til. Deigen skal slippe kantene på bakebollen. Det kan hende du må justere med litt mer mel. Legg plastfolie på bollen og la heve i ca 1 time eller til deigen har nådd dobbel størrelse. Når bollene hever er det på tide å lage vaniljekrem.

Steg 3

Start med å helle melk, fløte og sukker i en kjele. Sett på medium varme. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Legg både frø og selve stangen i melkeblandingen. La melkeblandingen koke forsiktig opp og skru av varmen.

Bland eggeplommene og maisenna i en egen bolle og visp sammen.

Hell på den varme melken over eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper kraftig. Når du har tilsatt all melken heller du hele blandingen tilbake i kjelen. Sett på varmen igjen på medium varme. Rør hele tiden.

Når kremen kommer til ca 85 grader vil den tykne. Hvis du ser en boble fra koking er den helt ferdig. Skru av varmen og pisk litt til så den kjøler seg ned. Nå er vaniljekremen ferdig.

Dsc 0127 2
Skolebolle 2
Skolebolle 3

Steg 4

Hell deigen ut på et melet og rent bord. Del deigen i to og rull til to sylindere. På denne måten er det letter å dele opp like bolleemner. Rull bollene runde og fine og flytt over på et stekebrett med bakepapir.

Steg 5

La bollene heve i ca 20-30 minutter. Nå er det klart for å tilsette vaniljekremen. Lag en stor fordypning i hver bolle og fyll med på masse vaniljekrem. Sett bollene til videre heving i minst 40 minutter. Varm ovnen til 200 grader. Pensle på egg på bollene før stekning. Stek i 11-14 minutter til bollene har fått en fin farge. La bollene hvile noen minutter før du visper sammen litt melis med vann og lager en glasur. Tilsett glasuren på bollene og strø over kokosmasse.

Nå kan du nyte fantastiske skolebrød. De du ikke spiser opp kan fint fryses ned til en senere anledning. Lykke til

Skolebolle 4
Skolebolle 5
Skolebolle 6