Spagetti med Italienske kjøttboller i tomatsaus - Laget til perfeksjon!
Italias kanskje mest kjente pastarett!
Ingredienser
- 400 gram Spagetti av god kvalitet
- 20 stk kjøttboller (se oppskrift under)
- tomatsaus (se oppskrift under)
Kjøttboller (dobbel porsjon)
- 1 kg Kvernet oksekjøtt (15% fett)
- 1 kg Kvernet svinekjøtt (20 % fett)
- 2 skiver loff
- 2,5 dl melk
- 2 stk egg
- 1 ss salt (jeg hadde usaltet kjøtt)
- 2 ts sort malt pepper
- 1 ss chiliflakes
- 1 ss oregano
- 100 gram revet parmesan
- 4 stk sjalottløk
- 6 fedd hvitløk
- 4 ss finhakket bladpersille
Tomatsaus
- 1 stk løk
- 3 fedd hvitløk
- 2 ss tomatpure
- 1 ts salt
- 1 ts sukker
- 2 dl rødvin
- 2 bokser gode hermetiske tomater
- 1 håndfull basilikum
- 2 ss olivenolje brukt til kjøttbollene)
- 2 ss finrevet parmesan
Denne retten er magisk god hvis den lages riktig. En av de mest populære rettene fra Italia og det forstår jeg. Retten fortjener rødrutete duk, stearinlys, et glass vin og italiensk musikk. Akkurat som i den kjente scenen fra Lady og landstrykeren. Det finnes utallige oppskrifter på denne retten. Jeg har prøvd flere versjoner og nå synes jeg den er perfekt.
Steg 1
Jeg starter med kjøttbollene, men lager alltid en dobbel porsjon. Så legger jeg bort halvparten og fryser til en annen gang. Du kan halvere mengden hvis du ikke ønsker å lage dobbel porsjon. Start med å skjære to gode skiver av lyst brød og fjern skorpen. Legg til bløt i melken.
Steg 2
Finhakk (skikkelig finhakket) sjalottløk og hvitløk. Gjør det samme med bladpersillen og finn frem resten av råvarene.
Steg 3
Bruk hendene og bland alle råvarer i en stor bolle. Bland til du får en jevn og fin farse.
TIPS: Nå kan du ta bort halve farsen, pakke luftett og fryse til senere.
Steg 4
Jeg steker alltid en liten test av farsen. Dette for å se om det trengs mere krydder. Når du først har laget de til boller blir det vanskelig å gjøre justeringer. Mengden salt kan variere fra kjøttdeig. I denne oppskriften brukte jeg usaltet og kvernet kjøtt. Bruk fuktige hender og form store og gode kjøttboller. Størrelsen burde være litt større enn en bordtennisball. Stek på medium varme i en stekepanne med olivenolje. Du trenger bare å steke dem litt på alle kanter. Det gjør ingenting at de er rå i midten for de skal trekke i sausen etterpå. Flytt de ferdige bollene over på et fat eller liknende.
Steg 5
I samme formen som jeg har steket kjøttbollene tilsetter jeg løk og hvitløk. Stek på medium varm i noen minutter til løken har blitt myk og litt gylden. Tilsett tomatpure, sukker og salt. Stek noen minutter til.
Steg 6
Når tomatpureen har stekt i noen minutter tilsetter jeg rødvinen. Rør godt rundt og la koke i 5 minutter så vinen er nesten borte. All alkoholen forsvinner når det kokes. Tilsett hermetiske tomater. Et tips for perfekt resultat på denne retten er å bruke tomater av god kvalitet. Hvis du får tak i San Marzano tomater er de aller best. Kjøp også pasta av god kvalitet. Kvalitetspasta har bedre konsistens og overflaten tiltrekker seg mer saus.
Steg 7
Knus tomatene og kok opp. Legg kjøttbollene i sausen og rør forsiktig rundt. Sett på lokk og la kjøttbollene trekke/småkoke i sausen med lokk i ca 30 minutter. Mot slutten av tiden tilsetter jeg litt finrevet parmesan og hakket basilikum.
Steg 8
Når pastaen er ferdig kokt legger jeg den i en bolle og heller over godt med tomatsausen. Dette for at sausen skal klistre seg til spagettien. Legg over på en tallerken og stable noen Italienske kjøttboller på toppen. Avslutt med litt ekstra parmesan og noen friske basilikumblader. Nå kan du nyte det jeg mener er en perfekt Spagetti med italienske kjøttboller i tomatsaus.