Svensk favoritt!! – Slik lager du kjöttbullar med gräddsås og potatis

Dette er en rett jeg tror alle har smakt! Denne retten er ekstremt vanlig i Sverige og du får kjøpt den overalt. Dessverre har IKEA ødelagt mange sitt syn på hvordan denne retten skal smake. Dette er faktisk en veldig god rett når du lager den selv. Det er ikke vanskelig og er helt klart en favoritt blant de små . Den slår ikke de norske kjøttkakene med brunsaus, men kjöttbullar med gräddsås er en deilig hverdagsrett.

Oppskrift Kjöttbullar

  • 400 gram kjøttdeig
  • 2 dl griljermel /brødrasp
  • 1 stor løk
  • 1,5 dl fløte
  • 1,5 dl melk
  • 1 egg
  • 2 ts revet muskatnøtt
  • 3 ts salt
  • 1 ts hvit/sort pepper

Oppskrift Gräddsås

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl ferdig utblandet kjøttbuljong/kjøttkraft
  • 2 dl fløte
  • salt og pepper

Oppskrift  Potetstappe 

Hvordan:

Start med å skjære løken i tynne strimler og stek i en panne med litt olje til løken er blitt blank og myk.

Hell løken i en bolle sammen med griljermel, melk, fløte, muskat og pepper. Kjør denne blandingen glatt med en stavmikser eller kjøkkenmaskin og sett i kjøleskapet.

Legg den kalde kjøttdeigen i en kjøkkenmaskin og bland inn saltet. Rør til kjøttet får en klissete konsistens. Tilsett den kalde løkblandingen litt og litt og kjør til du far en jevn og fin farse.

Finn frem et stekebrett og legg på bakepapir. Lag små boller med fuktige hender og legg kjøttbollene på bakepapiret.

Stek på 200 grader i 20 minutter. Hvis du har mulighet for damp kjør på med litt damp i ovnen. Du kan også legge en skål med vann inn i ovnen for å få litt fuktighet. Når de har stekt i 20 minutter er de klare til å servere.

Hvis du lager en stor porsjon kan du fryse ned resten til en annen middag. Prøv denne oppskriften og kanskje dette blir en av de faste hverdagsmiddagene fremover. Server sammen med potetmos, gräddsaus og tyttebærsyltetøy. (lingomsylt)

Lykke til.

Kommenter