Wallenbergare - En Svensk klassiker med kalvekjøtt
Utrolig saftige og gode burgere laget med kalvekjøtt.
Ingredienser
- 1 kg Smak kalvestek / kalvekjøtt
- 2,5 dl kremfløte
- 2 stk eggeplommer
- 2 ts salt
- 1 ts hvit pepper
- griljermel til panering
- smør til steking.
Tilbehør
- potetmos
- grønnsaker i brunet smør
Steg 1
I Wallenbergare skal det brukes godt kalvekjøtt. Jeg synes det er lettest å kjøpe en kalvestek og kverne kjøttet selv. Hvis du får kjøpt kjøttdeig av kalv fungerer det også utmerket. Hvis du kverner selv så skjær kjøttet opp i strimler og legg 40 minutter i fryseren. Det gjør jobben mye lettere.
Steg 2
Bruk kjøttkvernen og kvern kalvekjøttet 2 runder. Da blir det fint kvernet og fett og kjøtt blander seg godt.
Steg 3
Når kjøttet er kvernet ferdig tilsetter du saltet og rører godt. Da får du en seig og klissete masse. Spe på med iskald fløte og rør godt rundt til du får en jevn og fin farse. Avslutt med hvit pepper og eggeplommer. Rør godt rundt og farsen til å lage Wallenbergare er klare. Sett i kjøleskapet frem til du skal steke.
Steg 4
Finn frem et brett og legg på bakepapir. På bakepapiret strør du godt med griljermel. Form burgerne og legg på griljermelet. Avslutt med å strø litt griljermel på toppen også. Dette gir en veldig god stekeskorpe og fin farge.
Steg 5
Stek på medium varme i godt med smør. Stek i noen minutter på hver side til de får en fin farge og nesten er gjennomstekt. Wallenbergare er utrolig saftige og med en god smak av kalvekjøtt.
Steg 6
Som tilbehør er det vanlig med potetmos og grønnsaker. Det er mest vanlig med erter i brunet smør, men jeg synes det er veldig godt med gulrot og reddiker. Smelt smøret og varm til det blir brunt. Hell i grønnsaken 1 minutt før servering. Potetstappe lager jeg ved å koke melne poteter som mandelpotet og tilsetter godt med smør og litt melk. Krydre med salt og hvit pepper.
Denne tradisjonelle Svenske retten passer ypperlig til en luksus lunsj eller som middag. Lykke til