![](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=6536fb893dbab41f67f875bf245bb51a 700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=663c88929cca2a301db1285f54a6800a 800w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=a443c2f4e83de35f6627337f95fd6a46 900w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=57c3e053c982c22fc195efc05e3adbbc 1000w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=5a86893b22611e4e7ac6d902be0c2a2c 1100w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=db945df65a27a1721db8655c18cdca71 1200w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=5ff19454bb20b3495a9c7ee6c994da7d 1300w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=c46117ae2c25842e6718a19be3134cda 1400w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=a4de5edf6be976c3101a29af0331e0e0 1500w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=97547648c06eb206f62e48d1a2dd75ac 1600w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=8c970c729da8f84a3f9dbded769f49d6 1700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=dd34a245208036f26676e54092f43a4c 1800w)
Wallenbergare - En Svensk klassiker med kalvekjøtt
Utrolig saftige og gode burgere laget med kalvekjøtt.
Ingredienser
- 1 kg Smak kalvestek / kalvekjøtt
- 2,5 dl kremfløte
- 2 stk eggeplommer
- 2 ts salt
- 1 ts hvit pepper
- griljermel til panering
- smør til steking.
Tilbehør
- potetmos
- grønnsaker i brunet smør
Steg 1
I Wallenbergare skal det brukes godt kalvekjøtt. Jeg synes det er lettest å kjøpe en kalvestek og kverne kjøttet selv. Hvis du får kjøpt kjøttdeig av kalv fungerer det også utmerket. Hvis du kverner selv så skjær kjøttet opp i strimler og legg 40 minutter i fryseren. Det gjør jobben mye lettere.
![Dsc 0012](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0012_191103_151420.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=fffcf57f5ea16704d4f0248ae4fff024)
![Dsc 0017 3](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0017-3.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=88916a208c7e18bf3296763cd76a59e1)
Steg 2
Bruk kjøttkvernen og kvern kalvekjøttet 2 runder. Da blir det fint kvernet og fett og kjøtt blander seg godt.
![Dsc 0021 3](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0021-3.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=d54815c42b688b38ed88379a4d5ca800)
![Dsc 0022 4](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0022-4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=0af25feecef6f323011c8cef61df8970)
Steg 3
Når kjøttet er kvernet ferdig tilsetter du saltet og rører godt. Da får du en seig og klissete masse. Spe på med iskald fløte og rør godt rundt til du får en jevn og fin farse. Avslutt med hvit pepper og eggeplommer. Rør godt rundt og farsen til å lage Wallenbergare er klare. Sett i kjøleskapet frem til du skal steke.
![Dsc 0027 7](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0027-7.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=c3c17d19810a74c0b8491cde6a84dd02)
Steg 4
Finn frem et brett og legg på bakepapir. På bakepapiret strør du godt med griljermel. Form burgerne og legg på griljermelet. Avslutt med å strø litt griljermel på toppen også. Dette gir en veldig god stekeskorpe og fin farge.
![Dsc 0031 4](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0031-4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=b97892a124c63eeaaf7a59f64ad34306)
Steg 5
Stek på medium varme i godt med smør. Stek i noen minutter på hver side til de får en fin farge og nesten er gjennomstekt. Wallenbergare er utrolig saftige og med en god smak av kalvekjøtt.
![Dsc 0034 6](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0034-6.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=035de5153c77b8d13513cd50eadfe15b)
Steg 6
Som tilbehør er det vanlig med potetmos og grønnsaker. Det er mest vanlig med erter i brunet smør, men jeg synes det er veldig godt med gulrot og reddiker. Smelt smøret og varm til det blir brunt. Hell i grønnsaken 1 minutt før servering. Potetstappe lager jeg ved å koke melne poteter som mandelpotet og tilsetter godt med smør og litt melk. Krydre med salt og hvit pepper.
Denne tradisjonelle Svenske retten passer ypperlig til en luksus lunsj eller som middag. Lykke til
![Dsc 0036 5 Kopi](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0036-5-kopi.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=e8fc13850ba1b9e394b309af039cad38)