Hjemmelaget Surkål – Så enkelt er det å lage selv!

Surkål er et veldig viktig tilbehør til julematen for mange. Ikke for å provosere, men jeg blir litt trist når det blir servert industrisurkål til kanskje et av årets viktigste middager. Jeg forstår at det er veldig enkelt å kjøpe noen ferdige poser på butikken, men smaksmessig er det ikke i nærheten av hjemmelaget. De som vet hvor lett dette er å lage, kjøper ikke surkål på butikken igjen. Jeg skal enkelt forklare og vise hvordan du lager en veldig god surkål. Det fine er at du til og med kan lage denne i god tid før jula og fryse den ned. Lag gjerne en stor porsjon for dette er ypperlig tilbehør til pølser, skinkestek og flere andre retter utover året.

DSC_0357.jpg

Oppskrift:

  • 1 stort kålhode (ca 1 kg)
  • 2 epler
  • 6 dl Eplejuice av god kvalitet
  • 2-4 ss Eddik 7%
  • 1-3 ss Sukker
  • 1 ts hvit pepper
  • 1-2 ss karve
  • 2 sjalottløk
  • litt smør til steking.
  • smak til med salt

 

Hvordan: (her er en video øverst og tekst og bildeforklaring under)

Start med å finne frem en stor kjele og tilsett en klatt med smør. Kutt sjalottløk i tynne strimler og legg sammen med smøret. Stek på middels varme så løken blir fin å myk. Nå som løken koser seg i kjelen kan du begynne å kutte opp kål og epler.

DSC_0368.jpg

Skrell eplene og skjær i tynne skiver. (ikke ta med kjernen). Kutt opp kålen i strimler. Jeg synes det er enklest å skjære av bunnen, ta av de ytterste bladene og kutte med en mandolin. Det fungerer også veldig bra med en kniv. Skjær i tynne strimler og ikke bruk kjernen på kålen.

DSC_0379.jpg

Legg kål og epler lagvis i kjelen oppå løken. Strø på med litt karve og hvitt pepper.

DSC_0383.jpg

Når du har kuttet opp all kålen eller kjelen er full heller du på eplejuice og setter lokket på kjelen. La surkålen stå å trekke i ca 45 minutter.

DSC_0386.jpg

Tilsett eddik og rør godt rundt. Det jeg har skrevet i oppskriften er et veldig godt utgangspunkt, men DU MÅ SMAKE. Juster med sukker, pepper og eddik til du får en god smak.

 

Rett før jeg serverer den rører jeg alltid inn litt ribbefett eller sjy fra ribba. Dette gir en ekstra god smak på surkålen. Hvis du ikke skal servere med en gang, kjøl ned og legg lufttett i kjøleskap eller fryser. Dette kommer til å heve kvaliteten på julematen betraktelig! Lykke til

 

DSC_0266

Én kommentar Legg til din

Kommenter