Istanbul - Gladkokken Reiser

Istanbul - I Tyrkias største by bor det nesten 20 millioner mennesker!

Mars 2023 ble jeg invitert til en sponset tur til Istanbul. Dette var en mattur med lokale guider så vi som gjester skulle få oppleve Istanbul og tyrkiske mattradisjoner. Selv om turen av sponset skal jeg fortelle min ærlige mening og komme med gode tips hvis du selv skal besøke Istanbul.

Hvordan reise dit: Turkish Airlines frakter deg direkte fra Gardermoen på ca 3 1/2 time. Flyselskapet likte jeg godt og det var et ganske nytt fly med fine seter. Maten de serverte på flyet var helt OK, men som en glad reisende nordmann er det alltid hyggelig når all drikke er gratis på flyet. Har du mulighet til å oppgradere billetter hadde de en veldig fin businessclass også. Flyplassen i Istanbul er helt enormt stor, men oversiktlig. Taxituren fra flyplassen til midt i sentrum er ca 45 minutter. I høysesong må du sikkert beregne litt lenger tid for i en by med 20 millioner mennesker blir det også mange biler. Her er link hvis du vil bestille Turkish Airlines

Turkish airlines

Hotell og overnatting: I en stor by er det utrolig mange valg når det kommer til overnattinger. Vær klar over at nordisk standard og Tyrkisk ikke er helt lik og jeg anbefaler på det sterkeste og finne et internasjonalt hotell med god standard. Jeg oppgraderte faktisk hotellet før jeg hadde sovet første natten. Jeg setter pris på at det er litt god standard, at de ansatte kan engelsk godt og at det føles trygt når jeg er ute å reiser. Så etter en litt uheldig første booking fikk vi oppgradert til Novatel Hotel som er 5 stjerners. Dette var veldig bra!! Prisen for hotell i denne perioden av året var ikke så galt og jeg tror det kostet i underkant av 2000 pr natt for et stort og fint rom. Hotellet hadde i tillegg til en Michelin anbefalt restaurant på toppen en bar, god frokost og stort spaanlegg med basseng i kjelleren. Her er link til hotellet jeg bodde: Novotel

Novotel
Novhotel 2

Maten: Som jeg fortalte i innledningen var vi invitert på ulike steder for å se forskjellige deler av Tyrkisk matkultur. Tyrkia er kjent for sin mat og det er et stort utvalg av restauranter å velge mellom. Fra streetfood på markedene til flotte Michelin restauranter. Vi spiste klassisk Tyrkisk frokost, og det ble mye Meeze på de ulike stedene. Meeze er Tyrkiske småretter (nesten som tapas) Vi besøkte også et par lokale produsenter som laget baklava, hjemmebrygget øl og oster. Maten var av veldig varierende kvalitet for min del. Dessverre følte jeg at vi ble tatt med på litt for "turistvennlige" restauranter for å få den autentiske opplevelsen. Så personlig litt skuffet og skulle gjerne opplevd de litt mer eksklusive restaurantene og litt Tyrkisk fine dining. Her er noen bilder av hva jeg spiste.

IMG 2656
IMG 2704
IMG 2709
IMG 2710
IMG 2780
IMG 2714

Byen og uteliv: Istanbul ligger ved sjøen og det er bare en bro som skiller den Asiatiske og Europeiske delen av Istanbul. Jeg var kun på den europeiske siden, så kan kun omtale meg om den. Jeg var å besøkte et par ulike store markeder og flere områder i Istanbul. Turen vår var arrangert under Ramadan noe jeg synes var litt synd. Veldig mange steder var pga dette stengt og stemningen var ganske rolig. Det er utrolig mange moskeer i denne byen og flere ganger om dagen hører du du høylytt oppfordring til bønn fra disse. Jeg følte meg ikke utrygg i denne byen og menneskene vi traff var hyggelige. En ting som jeg synes var litt uvant er at det er mye løshunder og katter gående rundt i gatene. Som Norsk turist i Istanbul må du være litt obs på at det ganske store kulturforskjeller. Vær mer varsom med alkohol i det offentlige rom da dette kan skape litt problemer. Ikke ta taxi fra gaten, men bruk Uber eller få hotellet til å bestille til deg. Det er masse nattklubber, men fikk kun testet et par hotellbarer.

IMG 2685
IMG 2701
IMG 2670
IMG 2651
IMG 2682
IMG 2723

Prisene: Tyrkia har hatt en enorm inflasjon som har sendt prisene i været det siste året. De har hatt en faktisk inflasjon på over 100%. Dette betyr egentlig at prisene har doblet seg. Prisene i barer og restauranter var nå over Norske priser. De bruker Tyrkisk lire som valuta, men du kan betale med kort overalt. Tidligere har Tyrkia vært et gunstig reisemål fordi vi som Norske turister har fått mye for pengene. Dette har endret seg så du må forberede deg på å betale ganske så stive priser

Oppsummering: Istanbul har mye flott ved seg og er en enormt stor by. Det kan her som i andre storbyer være litt forvirrende og finne de rette stedene og avstandene er ganske så store. Prisene har gått betraktelig opp. Tyrkisk mat har mye bra, men velg de rette stedene. Etter mine 4 dager i Istanbul sitter jeg igjen med en følelse våre guider hadde "bommet" litt med stedene de valgte. Når man først inviterer matbloggere på tur så hadde jeg satt pris på og også få oppleve de mer eksklusive og autentiske restaurantene.


Jeg synes det er veldig gøy og reise og gleder meg til å dele flere ærlige reiseartikler med dere i tiden fremover.