Akevittgravet Reinsdyr - Lær hvordan du graver kjøtt.

Gravet vilt er utrolig godt og enkelt å lage!

Ingredienser

porsjoner
  • 700 gram indrefilet av Reinsdyr
  • 75 gram salt
  • 75 gram sukker
  • 10 stk knuste einebær
  • 2 ss finhakket fersk timian
  • 6 cl akevitt
  • nykvernet pepper
Ingredienser

Steg 1

Å grave kjøtt er en gammel Norsk metode for å konservere kjøtt. Det å grave en ingrediens er kanskje mest kjent for fisk. Gravlaks er utrolig populært og godt, men hvis du ikke har prøvd å grave kjøtt hadde jeg virkelig gitt det et forsøk. I denne oppskriften har jeg gravet noen nydelig indrefileter av Reinsdyr sammen med akevitt og noen gode krydder. Resultatet er nydelig reinsdyrkjøtt som passer ypperlig som en forrett, snacks eller på et tapasbord. Jeg skal vise deg den grunnleggende teknikken for graving og denne konkrete oppskriften.

Steg 2

Start med å skjære av eventuelle sener fra kjøttet. Finn frem ingrediensene du trenger til oppskriften. Det er alltid viktig med god hygiene når man lager mat, men når du skal grave kjøtt så pass på at du har rent utstyr og rene hender.

Dsc 0479 4

Steg 3

Bland sammen salt, sukker og tilsett de finhakkede urtene og knuste einebær.

Dsc 0481 4

Steg 4

Finn frem en ren panne og gni kjøttet godt inn med salt og sukker blandingen. Legg litt ekstra av blandingen i panne og legg kjøttet på toppen. Avslutt med å strø resten av blandingen over kjøttet.

Dsc 0483 3

Steg 5

Akevitt har alle de rette krydderne og smaken passer ypperlig til dette. Hell noen dråper over hver kjøttbit og legg plastfolie på toppen.

Dsc 0485 3
Dsc 0489 3

Steg 6

Kjøttet skal ligge kaldt i kjøleskap under press i 3-4 dager avhengig av størrelsen på kjøttet. Disse indrefiletene er ikke så store så 3 dager er perfekt her. Jeg bruker en annen form på toppen av kjøttet og fyller på så vekten blir ca 1 kg. Sett kjøttet i kjøleskapet. Kjøttet skal vendes 1-2 ganger i døgnet. Måten du gjør det på er å ta av presset og snu kjøttet så siden som lå ned ligger opp, legge på plasten og legge til bake formen så kjøttet havner i press.

Dsc 0491 2 5
Dsc 0640 2

Steg 7

Når kjøttet er ferdig gravet skyller jeg det under kaldt vann i springen så lage og urter forsvinner og legger på litt tørkepapir. Tørk av kjøttet godt.

Dsc 0645 4

Steg 8

Gravet reinsdyr smaker veldig godt med sæterrømme og tyttebær, men aller best synes jeg det er på flatbrød pisket smør og hjemmelaget sennepssaus. Her er link Sennepssaus - Hjemmelaget er alltid best! og Pisket smør - Perfekt smør til godt brød! Det jeg ikke bruker vakumerer jeg og oppbevarer i kjøleskapet. Gravet kjøtt har en holdbarhet på opptil 2 uker i kjøleskap. Det fungerer også bra og fryse ned dette. Frys ned og tin sakte før servering.

Dsc 0683 4

Steg 9

Så kommer den aller beste delen!! Skjær kjøttet i tynne skiver og nyt. Dette er noe å glede seg til. Selv om det tar noen dager er det veldig lite jobb. Lykke til.

Dsc 0664