Barbacoa av okse - En av Mexicos med populære tacoer!!
Forvandler rimelige oksekjøtt til Tacofest!!
Ingredienser
- 2 kg oksekjøtt (kjaker, brisket, høyrygg)
- 2 stk løk
- 2 stk grønne chili
- 4 stk kinahvitløk hele
- 0,5 bunt koriander
- 1 liter oksekraft
- 2 ss malt spisskummen
- 1 ss chipotle chili pulver
- 2 stk laurbærblad
- 2 stk lime (kun saften)
- olje til steking
- salt og pepper
Barbacoa er en av de mest solgte og populære tacorettene i Mexico. Her kommer oppskriften på hvordan du lager dette deilige oksekjøttet. Den lages på ulike måter og metoder, men det alle har til felles er at kjøttet er veldig mørt med masse deilige smaker i kraften. Det er vanlig å bruke rimeligere stykker oksekjøtt i denne retten. I dag har jeg brukt oksekjaker og brisket, men du kan fint bruke f.eks høyrygg som er enkelt å få tak i. Du trenger kjøtt med mye smak og litt fett. Min oppskrift er enkel og lag gjerne en ekstra stor porsjon da det er supert og fryse ned det du ikke spiser til en annen anledning. Dette vil ta tacokjøttet til nye høyder og oppskriften er basert på autentiske Mexicanske oppskrifter.
Steg 1
Start med å skære bort sener fra oksekjøttet og del opp i store biter. Krydre kjøttet med salt og pepper og finn frem en stor jerngryte. Varm opp litt olje i kjelen og stek kjøttet raskt på høy varme så det får litt stekeskorpe på alle kanter. Dette gir en ekstra smak i kraften når retten blir ferdig.
Steg 2
Kutt opp hvitløk, løk, chili og koriander.
Steg 3
Når kjøttet er ferdig brunet legger jeg den i en bolle og tilsetter grønnsakene i kjelen. Rør godt rundt og stek i et par minutter til løken begynner å få farge. Legg kjøttet tilbake i kjelen og hell over oksekraften. Du kan bruke hjemmelaget kraft, fond eller buljongterninger med oksesmak. Væsken skal nesten dekke alt kjøttet. Tilsett nå krydderne og limesaften og bland godt sammen. Varm opp ovnen til 175 grader varmluft. Kok opp innholdet i kjelene og sett på lokket. Flytt hele kjelen inn i ovnen og når skal den få stå her å kose seg i 4-5 timer!!! Nå er det bare å vente på at de deilige luktene sprer seg rundt i huset og at kjøttet gjør seg ferdig av seg selv. Etter ca halve tiden tar jeg av lokket og rører en gang til for å blande det godt sammen.
Steg 4
Når kjøttet er helt mørt ta det ut av sausen og riv/kutt opp i mindre biter. Ta ut stilker og laurbærblad fra kraften og legg kjøttet tilbake i sausen. Da trekker kjøttet til seg denne deilige kraften.
Steg 5
En klassisk Barbacoa taco serveres med tynne skiver av løk, salsa, lime og koriander. Server i en liten tortilla eller tostadas. Dette er så godt. Frys ned restene du ikke bruker så har du deilig tacokjøtt en annen gang også. Lykke til.