Denne klassikeren er perfekt på en kald høstdag med litt god rødvin i glasset.
Ingredienser
- 2 kg høyrygg av okse
- 300 gram bacon i terninger
- 10 stk sjalottløk
- 3 stk gulrot
- 3 fedd hvitløk
- 4 ss hvetemel
- 1 flaske rødvin (helst fra Burgund)
- 1 stk stjerneanis
- 5 dl oksekraft
- 2 stk laurbærblad
- litt fersk timian
- salt og pepper
- smør til steking
- litt fersk persille
Har du ikke prøvd denne Franske klassikeren er det virkelig på tide. Gryta har mørt kjøtt, grønnsaker og bader i god saus med god smak av rødvin. Server gjerne sammen med en god potetmos og et godt glass rødvin til. Her viser jeg deg metoden for best mulig resultat.
Steg 1
Start med å finne frem en stor kjele (gjerne støpejernsgryte hvis du har) og en stekepanne. Varm opp begge to. Legg baconet i kjelen og stek sprøtt.
Steg 2
Skjær kjøttet opp i store biter. Fjern eventuelle sener, men la fettet være igjen på kjøttet. Rull kjøttet i hvetemelet og rikelig med salt og pepper.
Steg 3
Varm opp stekepannen og stek kjøttet på høy varme i noen få minutter så kjøttet får en fin stekeskorpe. Når du er ferdig med å steke heller du litt vann eller vin i stekepanna og steker ut det som er "svidd" fast. Her er det mye god smak. Hell dette i kjelen.
Steg 4
Legg sjalottløk, gulrot og hvitløk i kjelen sammen med baconet og stek videre på medium varme til kjøttet er ferdig.
Steg 5
Hell i rødvinen, kraften og kok opp. Tilsett laurbærblad, stjerneanis og litt fersk timian. Legg i kjøttet og skru ned varmen så det trekker/småkoker. Her bruker jeg en Siemens temeperaturkontroll på kjelen. Med denne smarte måleren kan du stille inn ønsket temperatur og steketoppen ordner resten. Jeg bruker 95 grader. La småputre med lokk i 2-3 timer.
Steg 6
Rett før servering steker jeg sopp i stekepanne sammen med litt smør, salt og pepper. Hell over i gryta rett før servering. Strø over litt finhakket persille rett før servering.
Steg 7
Nå er denne deilige Franske klassikeren Beef Bourguignon klar. Server gjerne med potetmos og et godt glass rødvin fra Burgund. Lykke til.