Beef Bourguignon - en Fransk delikatesse gryte!

Denne klassikeren er perfekt på en kald høstdag med litt god rødvin i glasset.

Ingredienser

porsjoner
  • 2 kg høyrygg av okse
  • 300 gram bacon i terninger
  • 10 stk sjalottløk
  • 3 stk gulrot
  • 3 fedd hvitløk
  • 4 ss hvetemel
  • 1 flaske rødvin (helst fra Burgund)
  • 1 stk stjerneanis
  • 5 dl oksekraft
  • 2 stk laurbærblad
  • litt fersk timian
  • salt og pepper
  • smør til steking
  • litt fersk persille
Ingredienser

Har du ikke prøvd denne Franske klassikeren er det virkelig på tide. Gryta har mørt kjøtt, grønnsaker og bader i god saus med god smak av rødvin. Server gjerne sammen med en god potetmos og et godt glass rødvin til. Her viser jeg deg metoden for best mulig resultat.

Steg 1

Start med å finne frem en stor kjele (gjerne støpejernsgryte hvis du har) og en stekepanne. Varm opp begge to. Legg baconet i kjelen og stek sprøtt.

Dsc 0511 3

Steg 2

Skjær kjøttet opp i store biter. Fjern eventuelle sener, men la fettet være igjen på kjøttet. Rull kjøttet i hvetemelet og rikelig med salt og pepper.

Dsc 0514 2
Dsc 0518

Steg 3

Varm opp stekepannen og stek kjøttet på høy varme i noen få minutter så kjøttet får en fin stekeskorpe. Når du er ferdig med å steke heller du litt vann eller vin i stekepanna og steker ut det som er "svidd" fast. Her er det mye god smak. Hell dette i kjelen.

Dsc 0522 2
Dsc 0524 2

Steg 4

Legg sjalottløk, gulrot og hvitløk i kjelen sammen med baconet og stek videre på medium varme til kjøttet er ferdig.

Dsc 0521 2

Steg 5

Hell i rødvinen, kraften og kok opp. Tilsett laurbærblad, stjerneanis og litt fersk timian. Legg i kjøttet og skru ned varmen så det trekker/småkoker. Her bruker jeg en Siemens temeperaturkontroll på kjelen. Med denne smarte måleren kan du stille inn ønsket temperatur og steketoppen ordner resten. Jeg bruker 95 grader. La småputre med lokk i 2-3 timer.

Dsc 0527 2
Dsc 0533 2
Dsc 0539

Steg 6

Rett før servering steker jeg sopp i stekepanne sammen med litt smør, salt og pepper. Hell over i gryta rett før servering. Strø over litt finhakket persille rett før servering.

Dsc 0567 2

Steg 7

Nå er denne deilige Franske klassikeren Beef Bourguignon klar. Server gjerne med potetmos og et godt glass rødvin fra Burgund. Lykke til.

Dsc 0596 2