Sponset av Weber

Brisket er Kongen av BBQ - lær alle triksene for et perfekt resultat!

En god brisket er saftig, mør og smaker fantastisk!

Ingredienser

4 kg Brisket

Krydderblanding

 • 3 ss salt
 • 3 ss peppermix
 • 2 ss hvitløkpulver
 • 1 ss løkpulver
 • 1 ss sellerisalt
 • 1 ss msg (frivillig)

Væske for injisering i Brisket.

 • 1,5 dl oksekraft
 • 1,5 dl coca cola
 • 1,5 dl soyasaus

Brisket

 • 4 kg Brisket "the flat"
 • Krydderblanding
 • væske til injisering
 • butcher paper
Ingredienser

Kan vel fortelle med en gang at denne oppskriften er for de som er litt "grillnerder" og jakter på den perfekte Brisket. Jeg har også fått hjelp og råd av en tidligere verdensmester i BBQ min venn Steve Westerby.

Brisket er oksebryst og en stor muskel som trenger lang tid før den blir perfekt. Selve muskelen er delt i 2 deler som kalles "the flat" og "the Point" I dag skal jeg bruke "the flat" som er den nederste og magreste delen av brisketen. Dette er en tidkrevende prosess, men belønningen er stor! Når dette kjøttstykket er ferdig får du en ekstremt mør, velsmakende og herlig BBQ opplevelse. Det finnes utallige variasjoner i oppskrifter, temperaturer og metoder for å lage brisket. Jeg har prøvd mange og dette er helt klart min favoritt. Det er kjernetemperaturen som avgjør når kjøttet er ferdig, men du må beregne ca 1 time pr halvkilo kjøtt. Så min Brisket på 4 kg vil ta ca 8 timer på smokeren. Dette er "low and slow" på sitt beste! Finn frem noe god musikk, noen kalde pils og nyt lukten av en herlig Brisket som blir klar for servering om mange timer.

Steve Westerby er uten tvil en av Norges råeste på grilling og har konkurrert aktivt i USA i BBQ konkurranser. Steve har lært meg veldig mye og også bidratt med triks og tips i denne oppskriften. Her er et bilde av oss når jeg møtte Steve første gang hvor jeg var med på et parteringskurs han hadde.

Skjermbilde 2021 05 24 kl 16 51 51

Steg 1

Forberedelser av kjøttet. På toppen av kjøttstykket er det en fettkam. Bruk en skarp kniv og skjær ned fettet til jevnest mulig overflate og at fettet er ca 0,5 cm om hele toppen. På baksiden skjærer bort sener og områder det er mye fett.

Brine 4

Steg 2

Så lager jeg sammen en Brine (saltlake) og legger kjøttet i dette. Hele oppskriften med forklaring finner du her Brine - Hemmeligheten som gir ekstra saftig kjøtt. Kjøttet får ligge i denne blandingen i 12-24 timer i kjøleskapet.

Brine 5

Steg 3

Skyll av kjøttet under kaldt vann i springen og tørk av helt med tørkepapir.

Brisket
Brisket 3

Steg 4

Bland sammen væsken som skal injiseres i kjøttet. Bruk en "kjøttsprøyte" og fyll og lag masse små hull med sprøytespissen og sprøyt inn væsken. Nå skaper vi ekstra smak og væske i kjøttet.

Brisket 2
Brisket 4

Steg 5

Nå skal kjøttet krydres rikelig. Bland sammen krydderne i et glass og bland godt sammen. Start med å krydre baksiden av brisketen (den hvor det ikke er fettkam) og sidene. Så snur jeg kjøttet og krydrer jevnt og rikelig på toppen. La kjøttet ligge med krydderne i romtemperatur i 1 time. Du kommer ikke til å bruke opp hele krydderblandingen, men strø på krydder fra litt avstand for å få jevneste mulig fordeling og krydre til kjøttet er dekket med krydder.

Brisket 5
Brisket 6

Steg 6

Når du skal grille Brisket er det "low and Slow" som teller. Jeg bruker min Weber smokefire. Den perfekte temperatur er 105-110 grader. Legg kjøttet inn på grillen på risten. Nå skal den få være her i 4 timer før vi skal gjøre noen endringer. I denne tiden vil røyken trekke litt inn i skolen av kjøttet og skape en "røykring" på ytterste del av kjøttet. Det skapes også en utrolig god stekeskorpe. Bildet er før og etter 4 timer på smokeren.

Brisket 7
Brisket 10

Steg 7

Etter 4 timer tar jeg kjøttet ut av grillen og pakker det tett inn "butcherpaper". Du kan også pakke den i alufolie hvis du ønsker. Det er viktig at du pakker kjøttet tett så det ikke skapes damp på innsiden og ødelegger den gode skorpen vi har brukt 4 timer på å lage.

Brisket 11
Brisket 12

Steg 8

Nå er det bare å vente tålmodig på at kjernetemperaturen skal komme opp til 92 grader.

Brisket 18

Steg 9

Når du har nådd riktig temperatur etter 3-5 timer tar du kjøttet ut av grillen og legger i et håndkle i en thermoboks. Dette er utrolig viktig og selv om du er sulten og har lyst på mat må kjøttet få hvile i 2 timer før du skjærer opp og nyter. Dette gir en langt høyere saftighet og bedre kjøtt. Jeg setter inn et termometer så jeg har kontroll på temperaturen under hvilen også.

Brisket 4
Brisket 5

Steg 10

Pakk opp kjøttet og ta vare på den deilige stekevæsken som er på innsiden. Denne pensler jeg på eller heller over kjøttet igjen etter det er skjær opp. Skjær opp kjøttet i 0,5 cm tykke skiver i retningen mot kjøttfibrene.

Brisket 17

Steg 11

Hvis du har fulgt denne oppskriften og metoden har du nå laget en perfekt Brisket. Brisket kan være en del av en BBQ tallerken, men jeg liker best å nyte den med litt lyst brød, syltede grønnsaker og godt salt. Det er en grunn til at Brisket er kongen av BBQ. Det tar lang tid og mye trening for å perfeksjonere, men her har jeg delt alle mine tips, triks og oppskrift for at du skal lykkes. Lykke til.

Brisket