Brytebrød med havre - Enkel oppskrift med fantastisk resultat.

Jeg har blitt mer og mer glad i å bake. Det er ikke mange ting som gir en bedre start på dagen enn lukten av gjærbakst i ovnen. Dette brytetbrødet med havre er enkelt og lage og smaker fantastisk. Oppskriften har masse bilder som forklaring så det blir lettest mulig for deg å lage denne. Dette er ikke vanskelig og resultatet er til å bli stolt av!

Ingredienser

stor rund form
  • 600 gram hvetemel
  • 80 gram havregryn
  • 2 ts maldonsalt
  • 2 ts sukker
  • 0,5 pk tørrgjær
  • 2 dl vann
  • 3 dl melk
  • 100 gram smør
  • 1 stk egg til pensling
Ingredienser

Steg 1

Start med å blande alt det tørre sammen i bakebollen. La maskinen gå noen sekunder før du tilsetter væske så det tørre får blandet seg godt. Bland sammen 2 dl rykende varmt vann og 3 dl kaldt melk fra kjøleskapet. Da blir temperaturen i overkant av 20 grader og helt perfekt. Hell blandingen over det tørre mens maskinen fortsatt går. La deigen stå å elte seg (bruk eltekrok) i ca 10 minutter på rolig til medium hastighet. Dette gjør at glutenet i melet for jobbe skikkelig før du tilsetter smøret. Del opp 100 gram smør i terninger.

Brytebrod Med Havre 10

Steg 2

Tilsett en etter en i bakebollen og du vil se at deigen "spiser" opp smøret. La elte seg i 5-7 minutter til.

Brytebrod Med Havre 9
Brytebrod Med Havre 8

Steg 3

Hvis deigen er litt for klissete justerer du med litt mer mel. Det skal være en løs og smidig deig. Når den akkurat slipper kanten av bakebollen er den perfekt.

Brytebrod Med Havre 7

Steg 4

Skru av kjøkkenmaskinen og la deigen heve i bollen i 1 time. Det beste heveresultatet får du hvis du tar plastfolie over bollen, et klede og lar den stå på et lunt sted.

Brytebrod Med Havre 6

Steg 5

Finn frem en form du ønsker å steke brytebrødet i. Jeg har noen runde former på 32 cm med lav kant som jeg synes fungerer veldig bra. Du kan også bruke langpanne eller andre type former. Husk å smøre formen med nøytral olje. Del opp deigen i 18 ganske like biter, trill runde og plasser i formen.

Brytebrod Med Havre 5

Steg 6

La det være litt avstand mellom bollene.

Brytebrod Med Havre 4

Steg 7

Deigen skal fortsatt heve en gang til. Jeg bruker hevefunksjonen i Siemens ovnen min. Da tar heve prosessen 20 minutter. Dette gjør jobben utrolig lett og tar kortere tid. Alternativt dekker du bollene med plast igjen og lar heve i 45 minutter.

Brytebrod Med Havre 3

Steg 8

Varm opp ovnen på 210 grader over og undervarme. Hvis du har dampovn skrur du på middel damp. Hvis du ikke har damp sett en bolle med varmt vann nederst i ovnen. Dette gir litt av det samme resultatet. Brødet blir nemlig bedre når du bruker damp. Da tar det lenger tid før skorpen begynner å danne seg og brytebrødet får hevet seg bedre i ovnen.

Brytebrod Med Havre 2

Steg 9

Pensle bollene/rundstykkene med et vispet egg og strø over litt mer havre og sesamfrø. Stek i 20-22 minutter litt avhengig av ovnen til de har fått en gylden og fin farge. La hvile i formen i 5 minutter før du legger den over på en rist. Dette brytebrødet nytes best ferskt, men det fungerer også å fryse ned brødet og spise ved en senere anledning. Kos deg med et deilig brytebrød.

Brytebrod M Havre 1