![](https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=06fd6d34df3b5545b7c10735df80649f 700w, https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=8deed422fc74f0e74bca524514ab25b6 800w, https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=0d557de0ce54a915c2b55aa38368ac51 900w, https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=55a1d43ebf50e1eb671b3ac566217efa 1000w, https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=c5493eb122180d6a9cb756e1865208d7 1100w, https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=d9aa1980b51369331b7d4bdcf627cffe 1200w, https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=de016a60464b2953093db696dea32723 1300w, https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=02cd8d26f4692d1358577356ae19c5f4 1400w, https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=3ec79ee965bd311dddb4c9bdce6a943e 1500w, https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=ac396c51b94475b87c12300f0559b8ac 1600w, https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=20191d737e888c855ffd6fe827a2b997 1700w, https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=8ee94b599bd9b30fddb7a248fd6f1aa2 1800w)
Choron saus - Denne litt glemte sausen smaker fantastisk til kylling og svin.
Sausen er oppkalt etter den franske kjøkkensjefen Alexandre Étienne Choron. Du skal være være litt vågal for å endre på den klassiske bernaise sausen, men denne kjøkkensjefen sitt forsøk har blitt verdenskjent.
Ingredienser
- 400 gram klarnet smør
- 2 stk eggeplommer
- 2 stk sjalottløk
- 1 ts hel sort pepper
- 2 fedd hvitløk
- 2 ss tomatpure
- 2 stk grillede paprika
- fersk estragon
- fersk persille
- 0,5 stk sitron (saften fra sitronen)
- 2 dl vann
- 1 ts cayennepepper
- salt og pepper
Sausen er ikke så vanlig lenger, men det forstår jeg egentlig ikke hvorfor. Choron smaker fantastisk til kylling og svin. Jeg har tatt friheten til å tilføre noen ekstra ingredienser som jeg synes passer perfekt i denne sausen. Prøv min versjon av denne franske smørsausen tilsatt tomatpure og grillet paprika.
![Dsc 0197 2](https://gladkokken.imgix.net/dsc_0197-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=66714048dce3e144d17a30a8999558d9)
Dette er en litt krevende saus å lage fordi den er avhengig av at du bruker riktig temperatur. Metoden for å lage denne sausen er helt lik en hollandaise eller bernaise. Start med å finne frem en kjele til å lage reduksjon, en til å smelte smør og en stekepanne som skal steke tomatpureen. Tilsett 1 ss smør i kjelen hvor du skal lage reduksjon. Tilsett finhakket sjalottløk, hvitløk, hel pepper, og litt estragon.
![Dsc 0148 2](https://gladkokken.imgix.net/dsc_0148-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=dee5722abf84942988a4c404253a2b9e)
Stek til løken blir blank og tilsett sitronsaft og vann. La koke ned til det nesten ikke er væske igjen. Det som er igjen av væsken er det som kalles reduksjonen. Sil av løken og hell reduksjonen i en stor stål eller glassbolle.
![Dsc 0163 4](https://gladkokken.imgix.net/dsc_0163-4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=b088759eade42288ccefeb09b5a56d26)
Smelt smøret i en egen kjele på medium varme. Smøret skiller seg og det blanke vil bli liggende på toppen. Dette er klarnet smør og skal etterhvert blandes inn i eggeplommene. Pass på at ikke smøret koker, men det skal være varmt.
![Dsc 0160 4](https://gladkokken.imgix.net/dsc_0160-4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=d1968be5f03f47fda9133ebb58ae57a5)
Sausen lages over et vannbad. Et vannbad er egentlig en kjele med litt vann som du putter en stål/glass bolle over. Bollen over skal ikke være i kontakt med vannet, men kun fa dampen.
I stekepanna steker du tomatpure, finhakket grillet paprika og cayennepulveret i 2 minutter på høy varme under kontinuerlig røring. Når du steker tomatpure forsvinner den litt beske smaken. Ta blandingen over i en liten skål.
![Dsc 0198 2](https://gladkokken.imgix.net/dsc_0198-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=3978de40ad1ebd2d2b41993929e6844d)
Nå er du klar for å lage i stand selve sausen. Legg to eggeplommer i stålbollen sammen med reduksjonen. Sett bollen over vannbad og begynn å piske sausen.
![Dsc 0200 2](https://gladkokken.imgix.net/dsc_0200-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=ec5b3e849513dfb3cc2fead40c551386)
Her skal du piske sausen hele tiden. Når blandingen av egg og reduksjon begynner å tykne tilsetter du det varme smøret i en tynn stråle. Pisk hele tiden. Aldri la sausen stå over varmen uten at du pisker, da er det fare for at sausen sprekker.
![Dsc 0213](https://gladkokken.imgix.net/dsc_0213_180417_183925.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=26fc1aee6a0e1c1dc39fb35f44c224c1)
Sausen skal ikke være for varm eller kald når du lager den. Når du har tilsatt det klarnede delen av smøret rører du inn tomatpuremiksen og tilsetter litt finhakket estragon og persille. Smak til med sitron, salt, pepper og cayenne. Server med en gang. Lykke til.
![Dsc 0221](https://gladkokken.imgix.net/dsc_0221.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=644d59dc91a5ac0defbeda748fc641fc)