Creme Brulee - En klassisk Fransk dessert

En smart dessert du gjerne kan lage i stand dagen før servering.

Ingredienser

porsjoner

Creme Brulee

  • 3 dl kremfløte
  • 3 dl h-melk
  • 2 stk vaniljestang
  • 100 gram sukker
  • 5 stk eggeplomme

Topping

  • 8 ss brunt sukker
  • 24 stk bringebær
Ingredienser

Creme bruleebetyr brent krem på Norsk. En klassisk creme brulee skal kjennetegnes av en deilig glatt og god krempudding med smak av fersk vanilje. Den skal være akkurat passe "dissende" og rett før servering strør du på litt brunt sukker som karamelliseres som et lokk på toppen av desserten. Dette er en ganske lett dessert å lage og det store fordelen er at hvis du skal ha gjester kan du gjøre alt klart dagen før og bare lage lokket rett før servering. Jeg synes det er godt med litt friske bær på toppen. Så min versjon er med ferske bringebær.

Steg 1

Start med å helle melk, fløte og sukker i en kjele. Del vaniljestengene i 2 og skrap ut frøene. Legg både frøene og stangen i melkeblandingen. Varm opp til rett under kokepunktet.

Dsc 0327 2

Steg 2

Finn frem en dyp form og sett formene du skal servere retten i disse formene. Sett ovnen på 150 grader varmluft.

Dsc 0328

Steg 3

Legg eggeplommene i en bolle og visp sammen. Sil av melkeblandingen og hell den varme melkeblandingen sammen med eggeplommene mens du rører hele tiden. Når all den varme melken er i bollen sammen med eggeplommene heller du alt tilbake i kjelen. Sett nå på medium + varme og rør hele tiden med en slikkepott mens du varmen væsken opp til 84 grader. Dette gjør at sausen tykner litt og du får en perfekt konsistens.

Dsc 0330
Dsc 0332 3
Dsc 0333 3

Steg 4

Fordel vaniljesausen i skålene og sett hele formen i ovnen. Kok opp vann og fyll opp formen så det dekker litt over midten av formene. Dette kalles å steke i vannbad. PS. Hell litt forsiktig så det ikke kommer vann i de små formene. La nå stå i ovnen i ca 30 minutter på 150 grader.

Dsc 0336 2

Steg 5

Ta formene ut av vannbadet og la avkjøle litt på benken før du setter de i kjøleskapet. Jeg dekker med plastfolie på hver form. La stå i kjøleskapet i minimum 4 timer. Disse fungerer ypperlig å la stå i kjøleskapet over natten også. Ta de ut ca 1 time før servering. Rett før servering strør du på litt brunt sukker, brenner av med en gassbrenner så du får en fin skorpe på toppen. Hvis du ikke har gassbrenner kan du også bruke grillelementet i ovnen.

Dsc 0342
Dsc 0343 4
Dsc 0345 2

Steg 6

Legg på et par bringebær og server med en gang! Lykke til.

Dsc 0350 2