Den beste fisken til grillen - Piggvar - Dette er et festmåltid!

For meg er Piggvar den beste fisken jeg spiser. Piggvar har en fast konsistens og utrolig deilig smak. Første gang jeg smakte grillet Piggvar åpnet det virkelig mitt syn på fisk.

Ingredienser

porsjoner
 • 3 kg hel piggvar
 • 3 stk sitroner
 • 6 stk appelsiner
 • 1 stk rødløk
 • 2 stk fennikel
 • 2 dl hvitvin
 • bladpersille
 • estragon
 • smør
 • salt og pepper
 • olivenolje
 • aspargesbønner
 • gode oliven
 • balsamico
 • Dijon sennep
 • amadine poteter
Ingredienser

Jeg hadde gått litt lei av fisk etter utallige litt overkokte torsk i barndommen, servert med smeltet smør og gulrot. Nå er jeg veldig glad i fisk, så lenge den er tilberedt på en god måte. Du får virkelig frem det beste i Piggvaren når den grilles. I denne retten har jeg kombinert piggvar med smaker som passer veldig godt sammen. Sitron, appelsin, fennikel, rødløk, persille, estragon, hvitvin, god olivenolje og salt. Fisken serverer jeg sammen med en middelhavsinspirert lun potetsalat, aspargesbønner og appelsinsmør saus. Det er litt synd av Piggvar er priset så høyt, men til en god anledning er det helt klart verdt det. Dette er et festmåltid!

Steg 1

Det første du må gjøre er å rense fisken for innvoller og skylle den godt. Jeg pleier å be de gjøre den klar i fiskedisken, så slipper jeg så mye søl hjemme på kjøkkenet. Finn frem en ildfastform eller aluminiums bakk. Tørk av fisken med tørkepapir og gni den inn med olje. strø på salt og legg til side. Kutt opp sitroner, appelsin, fennikel og rødløk og legg ca halvparten i formen. Legg fisken oppå grønnsakene og legg resten oppå fisken. Kutt litt bladpersille og estragon og strå over fisken. Hell ca 1-2 dl hvitvin opp i formen. Ta en skarp kniv og kutt ned langs fisken sin ryggtavle. Legg på noen biter med smør, hell på litt olivenolje og strø på litt mer salt. Sett en termostat inn i fisken sin tykkeste filet. Det er viktig for å få best resultat at du har kontroll på kjerne temperaturen. Fisken er klar når kjernetemperaturen er på 52 grader.

Piggvar 2
Piggvar 3

Steg 2

Fyr opp grillen og legg formen på. Etter noen minutter juster ned varmen på grillen til medium varme. Lukk igjen lokket på grillen og følg med på termostaten. Dette tar ca 35 minutter.

Når fisken grilles lager du i stand potetsalaten. Kutt alle potetene i passe store biter. En liten munnfull er perfekt. Kok opp vann med salt og tilsett potetene. Kok i ca 15 minutter. Når potetene koker lager du marinaden. Ta 1 ts Dijon sennep, 2 ts balsamico og hell på en god olivenolje. Tilsett 1 finhakket rødløk, saften av 1 lime og litt salt. La stå til potetene er klare.

Piggvar 4
Piggvar 5

Steg 3

Når potetene er ferdig kokte, hell av vannet og hell over marinaden. Rør godt sammen, tilsett godt med oliven og litt finhakket bladpersille. Sett på et lokk å la tå frem til servering. Da trekker alle de gode smakene inn i potetene. Dette er en veldig god potetsalat som passer til mange forskjellige retter.

Piggvar 6
Pigggvar 7
Piggvar 7

Steg 4

Nå gjenstår bare sausen og så er middagen klar. Start med å lage terninger av ca 200 gram smør og sett i kjøleskapet. Press saften av 4 appelsiner i en kjele og kok ned til væsken er redusert til halvparten. Når appelsinjuicen er redusert skrur du av varmen og pisker inn terningene av smør. Legg kun oppi noen få av gangen å rør til de er nesten borte før du tilsetter mer smør. Når du er ferdig med smøret er sausen klar. Dette er ingen slankesaus, men smaker helt fortreffelig! Kok opp aspargesbønner i saltet vann i 2 minutter og legg i en kjele med litt olje frem til servering.

Piggvar 8
Piggvar 9

Steg 5

Nå nærmer sikkert fisken seg klar og du kan servere middagen. Jeg anbefaler og servere fisken hel på bordet. Jeg synes det ser utrolig godt ut. Ta ut fisken når den når 52 grader. Trekk forsiktig av skinnet og øs på litt av kraften i pannen rett oppå fisken. Del pent opp og server.

Piggvar 10

Steg 6

Dette er den beste fisken du kan grille. Nå er det bare å sette seg ned å nyte et festmåltid!

Piggvar 11