![](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=564a055491c3d72345c15b351f3142a6 700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=d6694fdf6207f566806e987f70ec96bf 800w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=deda296207505eaa9f77c5acb533fe47 900w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=bd140bbe69247e66b2766e7ab5cc97ab 1000w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=32d8cf80a52cff318a2ba9768df1f547 1100w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=defdb78d2dca13aebee2921c9e35c221 1200w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=691b50ed2a2261281e086a282fdce871 1300w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=ffd73ed19f1dcf3a57cb6ced178390e1 1400w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=10a8ea5e8da9cefbb3b2c32913c390f8 1500w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=e9c5f57f5f4c719dd939ae39126805f3 1600w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=2853b9bc975cd5c03c76f945871fae5a 1700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=c480556d2b7f70753f3f3a93fa72b2f8 1800w)
Ferskt kjøtt og løksaus - Norsk tradisjonsmat som varmer i kulda
Denne retten serveres ofte med suppe først, men jeg synes hovedretten er så god at jeg vil ikke spise noe annet før jeg begynner på denne. Det er noe helt spesielt med den sur -søte løksausen og det møre kjøttet. Jeg lager denne retten veldig enkel og serverer kun med poteter og litt persille. Denne retten fikk jeg servert mange ganger i barndommen og det er vel noe av den nostalgiske følelsen av denne retten jeg virkelig setter pris på. Retten er veldig enkel, men smaken er særegen og spesiell. Det er viktig å ta vare på de Norske tradisjonsrike rettene og for meg er dette en av dem.
Ingredienser
Oppskrift kraften for å koke kjøttet
- 1 liter kaldt vann
- 1 kg høyrygg av okse
- 1 ss hel sort pepper
- 3 fedd hvitløk
- 2 stk laurbærblader
- 2 stk gulrot
- 1 stk løk
Oppskrift løksaus
- 6 dl redusert kraft
- 1 stk løk
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 2 dl kremfløte
- 2 ss eddik 7%
- 2 ss sukker
- salt og pepper
- kruspersille
Poteter
- beregn 2-3 poteter pr person
![Dsc 0791](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0791.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=6296c2689de9424281a992aaea103e18)
Steg 1
Start med å skylle kjøttet i vann og finn frem en stor kjele. Fyll kjelen med kaldt vann og tilsett 1 løk, hel pepper, hvitløk, chili, laurbærblad, og 2 gulrøtter i biter.
![Dsc 0794 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0794-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=f39d4026210d45eb513e519e2c32a40c)
Steg 2
Skjær av store sener på kjøttet, men la fettet være igjen. Del opp kjøttet i få store deler. Du skal skjære den opp opp før servering. Legg i kjøttet og skru på varmen.
![Dsc 0798 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0798-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=90a3fdd6d1a634ae9bbec4685a3ce54d)
Steg 3
Når vannet begynner å koke, tar du av skummet som kommer på toppen og skrir ned varmen så det kun putrer (putrer = en liten boble av og til). Nå skal den få stå å trekke på denne varmen i 2 1/2 til 3 timer. Kjøttet skal bli veldig mørt. Sil av kraften og legg kjøttet på en tallerken.
![Dsc 0817](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0817.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=00bef17a9c7031faca8357671f26ac5f)
Steg 4
Kok ned kraften til du har ca 5-6 dl igjen. Dette gir en mer konsentrert og bedre kjøttsmak på sausen.
![Dsc 0815](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0815.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=5b8bce6dc1b3eb3509946da3367b7d36)
Steg 5
Finn frem en ny kjele og tilsett 2 gode spiseskjeer med smør. Finnhakk 1 løk og tilsett i det smeltede smøret. La putre i noen minutter så løken blir myk.
![Dsc 0813 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0813-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=8e395e2e868831fa3f2456a090ceff20)
Steg 6
Tilsett melet og rør godt rundt. Spe på med den varme kjøttkraften og kok i et par minutter tilsett 2 dl fløte, eddik og sukker. Smak til med salt og pepper. Hvis du ønsker sausen søtere tilsetter du litt mer sukker og motsatt hvis du vil ha sausen med sur. Kok opp noen poteter. Legg de kokte potetene på tallerkenen hell over godt med saus og legg på skiver med det kokte oksekjøttet på toppen.
![Dsc 0818](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0818.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=22fa07dcc421dcbe5ea55a48c074ac74)
Pynt med finhakket persille og server rykende varmt. Dette er Norsk husmannskost på sitt beste! Lykke til
![Dsc 0822 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0822-2_180305_121218.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=905c31e1d8717ec7743b0e5a41372907)