Ferskt kjøtt og løksaus - Norsk tradisjonsmat som varmer i kulda

Denne retten serveres ofte med suppe først, men jeg synes hovedretten er så god at jeg vil ikke spise noe annet før jeg begynner på denne. Det er noe helt spesielt med den sur -søte løksausen og det møre kjøttet. Jeg lager denne retten veldig enkel og serverer kun med poteter og litt persille. Denne retten fikk jeg servert mange ganger i barndommen og det er vel noe av den nostalgiske følelsen av denne retten jeg virkelig setter pris på. Retten er veldig enkel, men smaken er særegen og spesiell. Det er viktig å ta vare på de Norske tradisjonsrike rettene og for meg er dette en av dem.

Ingredienser

porsjoner

Oppskrift kraften for å koke kjøttet

  • 1 liter kaldt vann
  • 1 kg høyrygg av okse
  • 1 ss hel sort pepper
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 stk laurbærblader
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk løk

Oppskrift løksaus

  • 6 dl redusert kraft
  • 1 stk løk
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • 2 ss eddik 7%
  • 2 ss sukker
  • salt og pepper
  • kruspersille

Poteter

  • beregn 2-3 poteter pr person
Ingredienser
Dsc 0791

Steg 1

Start med å skylle kjøttet i vann og finn frem en stor kjele. Fyll kjelen med kaldt vann og tilsett 1 løk, hel pepper, hvitløk, chili, laurbærblad, og 2 gulrøtter i biter.

Dsc 0794 2

Steg 2

Skjær av store sener på kjøttet, men la fettet være igjen. Del opp kjøttet i få store deler. Du skal skjære den opp opp før servering. Legg i kjøttet og skru på varmen.

Dsc 0798 2

Steg 3

Når vannet begynner å koke, tar du av skummet som kommer på toppen og skrir ned varmen så det kun putrer (putrer = en liten boble av og til). Nå skal den få stå å trekke på denne varmen i 2 1/2 til 3 timer. Kjøttet skal bli veldig mørt. Sil av kraften og legg kjøttet på en tallerken.

Dsc 0817

Steg 4

Kok ned kraften til du har ca 5-6 dl igjen. Dette gir en mer konsentrert og bedre kjøttsmak på sausen.

Dsc 0815

Steg 5

Finn frem en ny kjele og tilsett 2 gode spiseskjeer med smør. Finnhakk 1 løk og tilsett i det smeltede smøret. La putre i noen minutter så løken blir myk.

Dsc 0813 2

Steg 6

Tilsett melet og rør godt rundt. Spe på med den varme kjøttkraften og kok i et par minutter tilsett 2 dl fløte, eddik og sukker. Smak til med salt og pepper. Hvis du ønsker sausen søtere tilsetter du litt mer sukker og motsatt hvis du vil ha sausen med sur. Kok opp noen poteter. Legg de kokte potetene på tallerkenen hell over godt med saus og legg på skiver med det kokte oksekjøttet på toppen.

Dsc 0818

Pynt med finhakket persille og server rykende varmt. Dette er Norsk husmannskost på sitt beste! Lykke til

Dsc 0822 2