Fløtegratinerte grønnsaker passer ypperlig til okse, lam, elg og flere typer kjøtt. De deilige myke grønnsakene som bader i fløte, hvitløk og ost er alltid populært for både store og små.
Ingredienser
- 0,5 kg kokefaste poteter
- 1 stk squash
- 5 stk gulrøtter
- 1 stk sellerirot
- 3 stk sjalottløk
- 4 clove hvitløk
- 100 gram smør
- 3 dl kremfløte
- 5 dl melk
- 50 gram ridderost
- 100 gram Jarlsberg /Norwegia
- salt og pepper
- 1 ss dijon sennep
- 1 ss finhakket fersk timian
Steg 1
Start med å finne frem en ganske stor kjele og sett på medium varme. Legg i smøret og la det smelte. Hakk sjalottløk og hvitløken å tilsett i kjelen. La løken steke på middels varme til den blir myk og gylden. (Skal ikke bli brunet.) Tilsett melk og fløte i kjelen og kok opp.
Steg 2
Nå er det smart å begynne å gjøre klar grønnsakene mens fløte blandingen småkoker. Skrell grønnsakene og del opp i biter. Jeg kutter poteter og gulrøtter i skiver og strimler av squash og persillerot
Steg 3
Tilsett godt med nykvernet pepper i fløte blandingen og finn frem en stavmikser. Nå har blandingen begynt å tykne litt. Kjør blandingen glatt med en stavmikser. Smak så til med salt og tilsett grønnsakene. Rør forsiktig så ikke grønnsakene klistrer sammen. Kok grønnsakene i fløte blandingen i 10-15 minutter.
Steg 4
Nå kan du helle blandingen i en stor ildfast form eller i små porsjonsformer og steke videre i ovnen. Sett ovnen på 190 grader varmluft. Strø på en god revet ost.
Steg 5
Stek grønnsakene i 30 minutter i ovnen og la de hvile i minimum 10 minutter før du serverer dem. Nå er det bare å håpe du har laget nok av dette herlige tilbehøret for dette går det mye av! Lykke til