Fyrstekake - Norsk kaketradisjon på sitt beste!

Denne klassikeren er skikkelig god!

Ingredienser

Fyrstekake 25 cm form

Myk mørdeig

  • 4 stk eggeplommer
  • 200 gram sukker
  • 200 gram romtemperert smør
  • 275 gram hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 stk fersk vaniljestang

Mandelfyll

  • 250 gram mandler
  • 110 gram sukker
  • 110 gram brunt sukker
  • 2 ss smeltet smør
  • 2 stk egg
  • 1 ss cognac

Pensling

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk
Ingredienser

Fyrstekake har et dårlig omdømme blant mange og er en Norsk klassiker! En hjemmelaget Fyrstekake smaker utrolig godt. Deilig mørdeig med et saftig mandelfyll. Her kommer min versjon av denne klassikeren.

Steg 1

Vi start med å lage den myke mørdeigen. Start med å piske romtemperert smør og sukker til jevn og lys farge. Del vaniljestang og skrap ut frøene. Tilsett dette i bollen. Tilsett en og en eggeplomme mens du rører mellom hver. Bland sammen hvetemel og bakepulver og sikt dette oppi blandingen. Kna sammen til en jevn deig med hendene. Ta av 2/3 av mørdeigen og lag en klump. Ta deretter resten av deigen og kna sammen. Pakk begge i godt med plastfolie og legg i kjøleskapet i 30 minutter.

Fyrstekake 5
Fyrstekake 6
Fyrstekake 7

Steg 2

Nå skal vi lage det deilige mandelfyllet. Start med å kjøre mandler i en blender til konsistens som grov sand.

Fyrstekake 8
Fyrstekake 9

Steg 3

Tilsett egg, sukker, smør og cognac. Kjør videre i blenderen til en jevn masse. Hell dette over i en bolle klar til etterpå.

Fyrstekake 10
Fyrstekake 11

Steg 4

Jeg bruker paiform med løs bunn som jeg smører godt. Kjevle ut deigen til litt større en formen og legg i formen. Press ut i formen så bunnen er jevn og ca 3 mm tykk. Det er viktig at det også presses oppover på kanten av paiformen. 2-3 cm på oppover på kanten er passe så du får plass til fyllet. Sett nå mørdeigen ferdig i formen tilbake i kjøleskapet. Der skal den få stå i 1 time.

Fyrstekake 12

Steg 5

Ta paiformen ut av kjøleskapet og fordel mandelmassen jevnt utover.

Fyrstekake 13

Steg 6

Kjevle den siste delen av mørdeigen til et rektangel som er ca 2 mm tykt. Bruk en skarp kniv og skjær rette strimler. Legg disse på toppen av kaken i et kryssmønster.

Fyrstekake 14

Steg 7

Stek fyrstekaken i en forvarmet ovn på 175 grader over og undervarme. Jeg plasserer den på nederste rille i ovnen. La steke i ca 45 minutter. La stå i formen litt før du vipper den forsiktig ut.

Fyrstekake 15

Nå kan du skjære kaken i pene stykker med en skrap kniv og nyte. Lykke til med denne Norske klassikeren.

Fyrstekake 3
Fyrstekake