Fårikål - Norges nasjonalrett - Her er alle triksene for et perfekt resultat.

Dette er min versjon av denne deilige Norske klassikeren. Når høsten kommer gleder jeg meg alltid til Fårikål. Fårikål entusiaster finnes i alle aldre over hele dette landet. Dette er en av det mest kjente norske rettene. Denne deilige gryten har til og med sin egen dag. Fårikålens dag er siste torsdag i september.

Ingredienser

store porsjoner
  • 2 kg Lam (nakke/bog/lår)
  • 2 stk medium kålhoder
  • 1 ss hel sort pepper
  • 3 fedd hvitløk
  • 5 stk sjalottløk
  • 1 bunt ferske urter (timian/rosmarin/oregano)
  • 1 stk stjerneanis
  • 2 stk laurbærblad
  • hvetemel
  • salt og pepper
  • smør og nøytral olje
Ingredienser
Farikal ravare

Jeg er veldig glad i Norsk husmannskost, men mange av rettene trenger en liten oppgradering. Med små forbedringer smaker de fantastisk! Når en rett inneholder såpass få ingredienser er det viktig å få tak i det som gir det beste resultatet. Jeg synes det er litt trist å kjøpe det ferdige "fårikål" kjøttet som mange butikker selger for en veldig lav pris. Kjøp kjøtt av god kvalitet og fårikålen blir mye bedre. Det er viktig å velge en del av kjøttet som inneholder godt med fett. I min oppskrift tar jeg også meg friheten til å gjøre noen forbedringer for å få frem en bedre smak i kraften og perfekt kål. Håper jeg ikke hisser på meg de ivrigste fanatikerne av Fårikål, men med disse endringene blir retten så mye bedre. Prøv dette når du skal lage Fårikål neste gang!

Steg 1

Start med å skjære kjøttet i passende store stykker. Finn frem en bolle og hell i hvetemel. Tilsett godt med salt og pepper i hvetemelet og rør godt rundt. Ta bitene med kjøtt og rull rundt i det krydrete melet.

Dsc 0748 2

Steg 2

Finn frem en god stekepanne og en stor kjele. Tilsett smør og litt nøytral olje i stekepannen og smør, sjalottløk og hvitløk i kjelen. Når du blander smør og olje tåler det høyere temperatur. La løken steke på medium varme til den er blank og myk. Stek kjøttet på høy varme i kort tid på alle kanter så det får en fin stekeskorpe og legg over i kjelen.

Dsc 0753 2

Steg 3

Denne stekeskorpen gir en fantastisk smak på kjøttet når den kokes etter og melet blir som en tynn jevning til kraften.

Steg 4

Når du har stekt opp alt kjøttet og flyttet over i kjelen. Koker du ut stekepannen for her sitter det mye gode smaker. Hell på litt varmt vann i varme stekepannen og la koke i 1 minutt. Hell denne kraften over kjøttet i kjelen. Hell på 1- 1,5 liter kaldt vann. Kok opp og skru ned varmen så det såvidt koker. Bind en god bunt med krydderurter og legg i kjelen. På denne måten gir den smak til kraften og du kan løfte ut hele krydder bunten etterpå. Legg gjerne i 1 stjerneanis og et par laurbærblader. Dette løfter smaken på kraften enda mer.

Dsc 0756 2

Steg 5

Mens kjøttet koker deler du opp kålen i passende store båter. Årsaken til at du starter med kjøttet er at det trenger lenger koketid enn kålen. Kok kjøttet i 1 time

Steg 6

Ta deretter ut kjøttet og legg på en tallerken. Finn frem en ny kjele og legg det kokte kjøttet og kål lagvis sammen med ny hel pepper og litt salt. Finn frem en sil og hell kraften fra kjøttet igjennom silen så alt av pepper, urter, løk blir igjen i silen. Se filmen for instruksjon

Etter du har helt på kraften som nå er ca 1 liter setter du på lokket og koker på lav varme i 1 1/2 time til. Nå er retten ferdig og du har en i følge meg perfekt Fårikål med deilig kraft, mørt kjøtt og akkurat passe kokt kål. Nå er det bare å sette kjelen på bordet og nyte en tradisjonsrik norsk høst middag. Skrell og kok opp poteter så de er klare omtrent samme tid som Fårikålen.

Dsc 0761

Steg 7

Fårikål nytes best sammen med gode venner eller familie. Hvis det blir noen rester igjen smaker dette fortreffelig dagen etter også. Jeg liker å servere i tallerkener som er litt dype så man kan forsyne seg rikelig med den gode kraften. Jeg dekker opp med kniv, gaffel og skje. Praktisk med en skje for å få med seg alt. Lykke til. Her er en instruksjonsvideo som viser hvordan jeg lager Fårikål!