Gratinerte kjøttboller i kremet tomatsaus. Dette er kosemat!!!
Disse store saftige kjøttbollene som svømmer i en kremet tomatsaus og gratineres med ost kan friste hvem som helst! Dette er skikkelig kosemat.
Ingredienser
Kjøttboller
- 800 gram kjøttdeig
- 4 ts salt
- 1 stk løk
- 5 fedd hvitløk
- 1 stk rød chili uten frø
- 3 ts oregano
- 1 dl griljermel
- 1 stk egg
- godt med nykvernet pepper
Tomatsaus
- 1,5 dl kremfløte
- 1 boks hermetiske tomater
- 0,5 ts cayenne pepper
- 3 ts rødvinseddik
- 1 ts salt
- 1 ts sukker
- 1 ts pepper
- nyrevet parmesan og mozarella til gratinering
Passer perfekt på en dag du ønsker god mat, hygge og kanskje et godt glass rødvin. Denne oppskriften passer til en familiemiddag eller når du har gjester. Dette er kjøttboller for meg! Server sammen med en god pasta og kvelden er reddet.
Steg 1
Start å finne frem en god stekepanne og tilsett litt god olivenolje. (skal dekke hele bunnen) Kjør løk, chili og hvitløk nesten helt glatt i en blender eller finkutt til veldig små biter. Legg løken i oljen og stek i noen minutter til den er helt myk. Legg kjøttdeigen i en bolle og start med å tilsette saltet. Jeg liker å bruke hendene for å få en jevn og fin masse.
Steg 2
Etter saltet tilsetter du resten av krydderne, den stekte løken, egget og rører godt rundt. Hvis du synes konsistensen er litt løs kan du tilsette mer griljermel.
Steg 3
Form kjøttet til fine kjøttboller. Jeg liker at de er litt store så man ikke kan spise dem i en bit. Når de er litt store blir de også mer saftige i midten. Legg kjøttbollene på et bakepapir og gjør klar til steking.
Steg 4
Stek kjøttbollene i samme panna som du stekte løken i. Bruk godt med olje og ganske høy varme. Du ønsker at kjøttbollene skal få en liten stekeskorpe, men de trenger ikke være gjennomstekt. De skal i ovnen etterpå. Legg kjøttbollene over i en ildfast form.
Steg 5
Nå skal vi lage sausen i samme stekepanne. Vi vil ha med de gode smakene som har dannet seg i panne. Start med å helle i rødvinseddik, dette fordamper fort i den varme oljen, men gir en god syrlighet i sausen. Hell deretter i kremfløte og krydder. Avslutt med tomatsausen og la sausen koke i kjelen i noen minutter. Hell den varme sausen over kjøttbollene.
Steg 6
Strø over osten og kjøttbollene er klare til å komme i ovnen. Stek på 200 grader i 15 minutter. Da ser det slik ut.
Steg 7
Strø over litt fersk basilikum og retten er klar for servering. Server sammen med en pasta du liker godt. Denne gangen serverte jeg den sammen med tagliatelle, men her kan du bruke hva du vil. Sett gjerne frem en skål med revet parmesan på bordet så gjestene kan strø over litt ekstra! Lykke til.