Gyros - Saftig og sprøtt grillet svinekjøtt med herlige smaker

Med denne på grillen er det bare å glede seg!

Ingredienser

porsjoner

Gyros

  • 4 kg svinenakke
  • 2 stk løk
  • 8 fedd hvitløk
  • 2 dl Extra virgin olivenolje
  • 1 bunt bladpersille
  • 2 stk sitroner
  • 4 ss Gresk krydderblanding

Gresk krydderblanding

(nok til et lite syltetøyglass)

  • 3 ss salt
  • 2 ss hel sort pepper
  • 2 ss tørket oregano
  • 2 ss tørket timian
  • 2 ss sennepsfrø
  • 1 ss korianderfrø
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 1 ss løkpulver
  • 2 ts cayennepepper
  • 2 ts chiliflakes
  • 2 ts sellerisalt
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts kanel
  • 1 ts sitronsyre
  • 0,3 ts malt nellik
Ingredienser

Jeg blir sulten bare av å tenke på denne retten. Gleden starter allerede dagen før når kjøttet skjæres i tynne skiver og tilsettes masse herlige Greske smaker. Selve prosessen med å grille kjøttet over et rottisseri i flere timer og lukten sprer seg i hele nabolaget. Dette kjøttet blir både saftig og sprøtt og jeg skjærer av tynne skiver mens kjøttet grilles. Det er vanlig å servere dette i en i stor og god pita med løk, tomater og tzatsiki. Her får du min oppskrift og metode for en perfekt Gyros på grillen. Du kan selvfølgelig lage denne i langt mindre porsjoner. Sjekk også video nederst i oppskriften.

Steg 1

Jeg bruker svinenakke som er ganske enkelt å få tak i og rimelig. Det inneholder også nok fett til å få det perfekte saftige kjøttet på grillen. Skjær svinenakken opp i tynne skiver.

Gyros
Gyros 2

Steg 2

Jeg brukte til denne mengden 2 store former. Del kjøttet i 2 former og nå skal du tilsette alle de gode smakene. Først kjører jeg løk og hvitløk i en blender sammen med litt olivenolje for å lage dette til en pure. Legg dette oppå kjøttet sammen med krydder, sitronskall, sitronsaft, olivenolje og finhakket bladpersille. Gi kjøttet en god massasje noen minutter så alle skivene av kjøttet er dekket med marinaden. Dekk formene til med plastfolie og sett i kjøleskapet i noen timer.

Gyros 3
Gyros 4
Gyros 6

Steg 3

Nå skal jeg lage selve grillspydet med kjøtt. Jeg starter med en halv løk og begynner å tre på kjøttet. Pass på at du får et jevnt og tett grillspyd. Du kan trimme av litt av det som henger ut og legge inn før neste lag. Fortsett til hele spydet er stappfullt av kjøtt og avslutt med den andre halvdelen av løken.

Gyros 7
Gyros 8

Steg 4

For å samle kjøttet enda mer ruller jeg kjøttet stramt med plastfolie over hele spydet. Nå setter jeg spydet i kjøleskapet over natten for videre marinering og at den "limer" seg mer sammen. Nå er det bare å glede seg til grilling dagen etter.

Gyros 9
IMG 0980

Steg 5

Grill Gyrosen på lav varme først i lengre tid så kjøttet rekker å få opp kjernetemperaturen. Du ønsket at kjøttet skal være rett i overkant av 70 grader kjernetemperatur. Jo lenger du griller jo bedre blir resultatet. Når vi nærmer oss riktig kjernetemperatur skrur jeg opp varmen eller legger på mer kull for å få opp varmen. Nå ønsker vi at utsiden av kjøttet skal få en sprø deilig grillskorpe. Jeg skjærer av kjøttet på utsiden underveis og griller videre. Serveres gjerne med hjemmelagde pitabrød, noen pommes frites, tzatsiki, rødløk, tomat og rødt pepper.

Gyros 2
Gyros