Helstekt Kalkun - Perfekt resultat hver gang! m. Matkurs
Triksene for en saftig kalkun med sprøtt skinn!
Ingredienser
Tørrmarinade
- 3 ss salt
- 1,5 ss brunt sukker
Til formen
- 2 stk epler
- 1 stk løk
- 2 stk laurbærblader
- 4 fedd hvitløk
- 2 stk gulrøtter
- 2 dl hvitvin
- 8 dl vann
- salt og pepper
Kryddersmør
- 250 gram smør
- 2 ss finhakket persille
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 0,5 stk sitron (saft og skall)
- 4 fedd hvitløk
Utstyr
- Alufolie
- kjøkkenhåndkle
- olivenolje
- salt og pepper
I Norge er kalkun veldig populært til nyttårsaften og Thanksgiving. Når du skal helsteke en kalkun er det en del tips og triks som er svært nyttig for å få det beste resultatet. Jeg har prøvd mange metoder og her kommer oppskriften på det jeg synes gir det aller beste resultatet. Oppskriften er også laget som matkurs. Du kan se hele matkurset hvor jeg viser hele prosessen nederst her. Beklager at det ikke er så mange bilder til denne oppskriften, men jeg anbefaler virkelig å se matkurset hvis du skal lage denne retten.
Steg 1
Dagen før jeg skal steke og servere kalkunen tørker jeg den godt av med tørkepapir. Bland sammen "tørrmarinaden" som består av salt og brunt sukker. Strø rikelig med denne blandingen over hele fuglen. Løsne skinnet litt rundt brystene så du har plass til litt kryddersmør mellom skinnet og kjøttet. Sett kalkunen i en form og la stå udekket i kjøleskapet i 14-24 timer.
Steg 2
Bland sammen ingrediensene til kryddersmøret. Det gjør jobben veldig mye lettere hvis du bruker romtemperert smør. Ta kalkunen ut av kjøleskapet og stapp rikelig med kryddersmør mellom skinnet og kjøttet. Press godt ut. Smør inn kalkunen med olivenolje og krydre rikelig med salt og pepper.
Steg 3
I formen jeg skal steke kalkunen tilsetter jeg grønnsakene, vin og vann. Vinen kan byttes med en frisk eplejuice hvis ønskelig. Sett kalkunen på toppen av grønnsakene i formen. Form litt alufolie over brystet og legg over et vått håndkle med kaldt vann. Dette gjør at brystene bruker lenger tid enn lårene når det stekes første runde. Stek på 180 grader varmluft i 45 minutter.
Steg 4
Smelt resten av kryddersmøret og dette skal jeg pensle på underveis. Etter 45 minutter ta kalkunen ut av ovnen og fjern folie og håndkle. Pensle med kryddersmøret og sett tilbake i ovnen. Bytt gjerne litt plassering i ovnen for jevnest mulig resultatet. Ovnen er oftest varmest innerst mot viften.
Steg 5
Gjenta denne prosessen og ta kalkunen ut hvert 20 minutt for å sjekke temperaturen. Jeg pensler kalkunen med kryddersmøret hver gang jeg tar den ut. Når kjernetemperaturen i brystene nærmer seg 61 grader ta ut kalkunen og skru opp til 250 grader over og undervarme eller varmluft med grillelementet på. Stek noen få minutter til å skinnet blir skikkelig gyldent og sprøtt.
Steg 6
Nå er kalkunen ferdig stekt og klar for hvile. Det er utrolig viktig å hvile kalkunen i minimum 20-30 minutter før du begynner å skjære i den. Dette gjør den mer saftig. Sil av kraften i formen og du har et perfekt utgangspunkt for å lage en nydelig saus. Portvinsaus er veldig godt til kalkun og her har du link til oppskrift på den sausen. Portvin saus - En klassisk saus
Her er matkurset hvor jeg viser hele denne prosessen. Lykke til!