Portvin saus - En klassisk saus

Portvinsaus er veldig godt og har mye smak og sødme fra portvinen. Derfor passer den veldig godt til and eller lyst kjøtt. Oppskriften har også videoinstruksjon lenger ned i oppskriften.

Ingredienser

porsjoner
  • 2 stk gulrot
  • 2 stk sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ts hel sort pepper
  • 1 håndfull fersk timian
  • 3,5 dl portvin
  • 3 dl kraft (and/kylling/kalkun)
  • 1 ts honning
  • 2 ss smør
  • litt salt
Ingredienser
Portvinsaus

Steg 1

Start med å finne frem en kjele og ganske høy varme. Kutt opp grønnsakene. Ta litt smør i panna og smelt smøret. Legg i løk, hvitløk og gulrot og stek i noen minutter. Stek til grønnsakene har fått litt stekeskorpe, dette gir en god smak til sausen. Legg i urtene og hel sort pepper. Hell i portvinen og rør godt rundt.

Steg 2

La portvinen koke til den nesten er helt borte. Maks 1/3 del av væsken skal være igjen.

Portvinsaus 3

Steg 3

Tilsett nå kraften. Hvis jeg lager sausen til and så bruker jeg andekraft, hvis jeg lager til kalkun så bruker jeg kraft fra kalkun. Oksekraft til okse osv... Bland godt sammen og la sausen redusere ned til kun 1/3 en gang til. Fin frem en sil og sil av sausen i en ren kjele.

Portvinsaus 4

Steg 4

Skru ned varmen og pisk i noen biter med smør rett før servering. Smak til med eventuelt litt mer salt. Nå er sausen klar for å nytes.

Portvinsaus 5