Hjemmelagde karbonader - Sunt, enkelt og veldig godt!
Jeg er veldig glad i karbonader. Hjemmelagde karbonader smaker så utrolig mye bedre enn de du kjøper. Det er enkelt å lage, de blir langt mer saftige og smaken er rett og slett langt bedre. Fordelen med å lage er karbonader selv er at dette faktisk er ganske sunt. Karbonader kan kombineres med så mangt. Det er veldig godt sammen med brunet løk, servert med brunsaus og poteter, i matpakka eller tomatsaus og grønnsaker. Hvis du følger denne oppskriften og metoden får du supre karbonader hver gang. Lag gjerne opp en stor porsjon og frys ned noen ekstra til en annen middag.
Ingredienser
4 porsjoner gir 10 store karbonader
- 800 gram karbonadedeig
- 2 ss potetmel
- 2 ts salt
- 2 ts malt sort pepper
- 2 ts oregano
- 1 ts ingefær krydder
- 1 ts chilipulver
- 1 løk
- 2 fedd hvitløk
- 2 dl kald kjøttkraft / vann med kjøttbuljong
Her viser jeg steg for steg sett hvordan du skal lage karbonader. Det som er viktig når du skal lage en farse er at alle ingrediensene er kalde. Dette gjør at ikke farsen sprekker og du får en god konsistens på karbonadene.
Steg 1
Start med å finne frem en stor bolle. Legg kjøttet i bollen og tilsett alle de tørre ingrediensene og krydder.
Steg 2
Finn frem et rivjern og riv opp en løk og hvitløken. Dette gir den beste konsistensen når du skal lage karbonader.
Steg 3
Tilsett løken sammen med resten og bland dette godt sammen. Bruk litt tid så blir smakene jevnt fordelt i karbonadene
Steg 4
Spe på med det kalde vannet/kraften. Tilsett litt, rør, tilsett litt, rør og sånn fortsetter du til væsken har blitt jevnt blandet med deigen. For at det skal bli en god konsistens må det bli en litt klissete farse som vist på bildet. Sett farsen litt i kjøleskapet før du skal forme karbonadene. Dette gjør farsen litt fastere og lettere å jobbe med.
Steg 5
Del opp farsen i 10 like deler og rull til en liten ball. Klem ballen flat mot benken/fjøla og form ganske rundt. Ta en kniv og lag mønster på toppen av karbonaden. Dette ser fint ut og du får en penere stekeskorpe etterpå.
Steg 6
Varm en stekepanne opp til nesten full guffe. (jeg brukte 8 i styrke, går fra 1-9) og tilsett litt nøytral olje. Legg forsiktig karbonadene i stekepanna.
Steg 7
Etter 1-2 minutter snur du karbonadene og steker på andre siden. Stek i 1-2 minutter til å legg over i en ildfast form. Rett før servering steker du karbonanden i 5 minutter på 200 grader varmluft i ovnen.
Hjemmelagde karbonader smaker veldig godt og er populært både blant store og små. Her er de servert sammen med ovnsbakte grønnsaker og tomatsaus. Passer også ypperlig med stekt løk eller brunsaus og poteter. Karbonader er godt til både middag og populært i matpakka. Lykke til!