Hjemmelaget Julekake - Herlige smaker og tradisjon for mange!

Å bruke juleøl i deigen gir den ekstra gode smaken!

Ingredienser

stk store julebrød
  • 1 000 gram hvetemel
  • 150 gram sukker
  • 3 ts kardemomme
  • 1 pakke tørrgjær
  • 0,5 ts salt
  • 150 gram ekte smør
  • 1 egg til deigen
  • 2,5 dl H-melk
  • 1 boks Munkholm Juleøl
  • 1 egg til pensling
Ingredienser

Litt usikker på om dette egentlig er en kake, men det er noen retter i norge som får kalle seg kake selv de egentlig ikke er det. Pepperkake, kjøttkake, fiskekake, julekake... Uansett navn er dette et herlig søt bakst som likner og brukes som et brød. Å bruke Juleøl i denne deigen gir utrolig god og litt mer kompleks smaks. Her får du alle de gode smakene av jul. Min favoritt er å nyte julekake med smør og geitost. Her viser jeg hvordan du lager denne deilige oppskriften. Du finner videoinstruksjon litt lenger ned i oppskriften.

Munkholm Julekake

Steg 1

Start med å smelte smøret i en kjele. Når alt smøret er smeltet skrur jeg av varmen og tilsetter kald melk og 1 boks kald Munkholm Juleøl. Her synes jeg det er perfekt å bruke alkoholfri juleøl. Bland sammen med ett egg.

Munkholm Julekake 2

Steg 2

Bland sammen alle de tørre ingrediensene og start kjøkkenmaskinen. Jeg bruker en eltekrok. Spe på med væsken. Kjør denne deigen i 10 minutter og juster eventuelt med mer melk eller hvetemel så du får en smidig deig. Ta den ut av bollen og legg på et lett melet bord. Jeg liker å elte for hånd en stund også, men du kan bruke maskinen. Så totalt skal deigen elte i ca 20 minutter. Legg tilbake i bollen og dekk med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle.

Munkholm Julekake 3
Munkholm Julekake 4

Steg 3

La nå deigen heve i 1 time. Sett bollen tilbake i kjøkkenmaskinen og elt på lav hastighet. Nå tilsetter jeg sukat og rosiner. La maskinen gå i ca 5 minutter så ingrediensene får blandet seg godt inn. Legg nå tilbake på kjøkkenbenken og del opp i 2 like deler. Det mest tradisjonelle er å lage julekake som en stor bolle, men jeg liker å lage dem avlange mer formet som et brød. Derfor bruker jeg brødformer. Smør brødformene godt og legg et emne i hver brødform. La disse nå heve i 45 minutter til.

Munkholm Julekake 5

Steg 4

Visp sammen 1 egg og pensle julekakene før de skal stekes. Julekakene stekes på 200 grader over og undervarme. Stek på en av de nederste hyllene i ovnen. Julekakene skal stekes i ca 30 minutter.

Munkholm Julekake 6

Steg 5

Ta julekakene ut av brødformen og la hvile på en rist. Nå er de klare og kan nytes. Du oppbevarer disse best i plastpose. Da har de en holdbarhet på ca 3-4 dager. Jeg fryser ned det ene brødet og det andre skal jeg servere med smør og geitost. Lykke til.

Munkholm Julekake 7

Her kan du se video av hele prosessen. Lykke til.