![](https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-8.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=468c271449ea3af04b987cde3b726fcf 700w, https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-8.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=aad9e8de1bfdb156655e335e352ac314 800w, https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-8.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=ca1ba496816a6095e1850507e5786f54 900w, https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-8.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=2792a535d0487bde0c3c33f337fe86d8 1000w, https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-8.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=6a86e053515d01e562b32d49430d517e 1100w, https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-8.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=2f4b46cdbcdb0b01e825ae33582b9d17 1200w, https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-8.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=81197ed97897a7537de5286b6c363917 1300w, https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-8.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=d414ee865616f98f8e49f9c80b3d0682 1400w, https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-8.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=5ea116fdb93588a914d04531abe0cdfa 1500w, https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-8.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=60a65cce049e7e18aa72bee3b2dc56b3 1600w, https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-8.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=9b6ea5b0f11ab3208fde7943b3accf68 1700w, https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-8.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=56975c7e07dac77d8476d3916c646dee 1800w)
Hjemmelaget Julekake - Herlige smaker og tradisjon for mange!
Å bruke juleøl i deigen gir den ekstra gode smaken!
Ingredienser
- 1 000 gram hvetemel
- 150 gram sukker
- 3 ts kardemomme
- 1 pakke tørrgjær
- 0,5 ts salt
- 150 gram ekte smør
- 1 egg til deigen
- 2,5 dl H-melk
- 1 boks Munkholm Juleøl
- 1 egg til pensling
Litt usikker på om dette egentlig er en kake, men det er noen retter i norge som får kalle seg kake selv de egentlig ikke er det. Pepperkake, kjøttkake, fiskekake, julekake... Uansett navn er dette et herlig søt bakst som likner og brukes som et brød. Å bruke Juleøl i denne deigen gir utrolig god og litt mer kompleks smaks. Her får du alle de gode smakene av jul. Min favoritt er å nyte julekake med smør og geitost. Her viser jeg hvordan du lager denne deilige oppskriften. Du finner videoinstruksjon litt lenger ned i oppskriften.
![Munkholm Julekake](https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=ec81ece7488b550d361035b0bdb38688)
Steg 1
Start med å smelte smøret i en kjele. Når alt smøret er smeltet skrur jeg av varmen og tilsetter kald melk og 1 boks kald Munkholm Juleøl. Her synes jeg det er perfekt å bruke alkoholfri juleøl. Bland sammen med ett egg.
![Munkholm Julekake 2](https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=d6424cacc015e54a7aa6279524d843be)
Steg 2
Bland sammen alle de tørre ingrediensene og start kjøkkenmaskinen. Jeg bruker en eltekrok. Spe på med væsken. Kjør denne deigen i 10 minutter og juster eventuelt med mer melk eller hvetemel så du får en smidig deig. Ta den ut av bollen og legg på et lett melet bord. Jeg liker å elte for hånd en stund også, men du kan bruke maskinen. Så totalt skal deigen elte i ca 20 minutter. Legg tilbake i bollen og dekk med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle.
![Munkholm Julekake 3](https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-3.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=7928948bcbafd818034179473c594aa3)
![Munkholm Julekake 4](https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=11dc14a7c4a10257c4176b1f215c4726)
Steg 3
La nå deigen heve i 1 time. Sett bollen tilbake i kjøkkenmaskinen og elt på lav hastighet. Nå tilsetter jeg sukat og rosiner. La maskinen gå i ca 5 minutter så ingrediensene får blandet seg godt inn. Legg nå tilbake på kjøkkenbenken og del opp i 2 like deler. Det mest tradisjonelle er å lage julekake som en stor bolle, men jeg liker å lage dem avlange mer formet som et brød. Derfor bruker jeg brødformer. Smør brødformene godt og legg et emne i hver brødform. La disse nå heve i 45 minutter til.
![Munkholm Julekake 5](https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-5.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=ecb1df30ebd32e04599a57d8269c3417)
Steg 4
Visp sammen 1 egg og pensle julekakene før de skal stekes. Julekakene stekes på 200 grader over og undervarme. Stek på en av de nederste hyllene i ovnen. Julekakene skal stekes i ca 30 minutter.
![Munkholm Julekake 6](https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-6_2022-12-15-122917_ascr.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=2df4c1fa6131f48af084b09358253625)
Steg 5
Ta julekakene ut av brødformen og la hvile på en rist. Nå er de klare og kan nytes. Du oppbevarer disse best i plastpose. Da har de en holdbarhet på ca 3-4 dager. Jeg fryser ned det ene brødet og det andre skal jeg servere med smør og geitost. Lykke til.
![Munkholm Julekake 7](https://gladkokken.imgix.net/Munkholm-Julekake-7_2022-12-15-122931_qqvd.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=6f8b0280fbfbabf2b9c0542a1ef354e4)
Her kan du se video av hele prosessen. Lykke til.