Prøver du hjemmelaget kommer du aldri til å kjøpe ferdigblanding igjen.
Ingredienser
Julegløgg Kryddersirup
- 12 dl vann
- 3 stk kanelstenger
- 1 klump fersk ingefær (som tommelen)
- 3 stk stjerneanis
- 10 stk nellik
- 2 stk appelsin (kun skallet)
- 2 stk laurbærblad
- 2 stk ferske vaniljestenger
- 500 gram brunt ferskt sukker
Tradisjonell Gløgg
- 1 flaske Julegløgg kryddersirup
- 1 flaske god rødvin
- 0,5 dl cognac
- rosiner
- hakkede mandler
Førjulstiden er så koselig og når du lager ordentlig gløgg smaker det så godt. Det har vært tradisjoner i veldig mange i mange land med krydret og søt vin i juletider. I Norge har denne trenden blitt mer og mer populær. Jeg elsker hjemmelagde produkter og gløgg kan du lett lage selv. Jeg lager krydret sirup og heller de på 2 dl flasker. 1 slik sirupflaske passer akkurat til en flaske god rødvin. Jeg pleier å helle en liten skvett cognac i gløggen rett før servering. Her kommer min metode og oppskrift.
Steg 1
Start med å finne frem en kjele og tilsett kaldt vann. Legg i alle krydderne, ingefær og vaniljestang. Vaniljestangen deler jeg i to før jeg legger den i vannet. Sett kjelen på medium varme og la småputre i 1 time. Nå kjenner du hele huset fyller seg med nydelig lukter av jul.
Steg 2
Sil av krydderne og pass på å få med alle de små svarte prikkene. Dette er ekte vanilje.
Steg 3
Tilsett sukkeret i det krydrede vannet og kok opp igjen så alt sukkeret løser seg opp. Hell denne sirupen over i en litermål. Hvis nødvendig fyll opp med vann så du har akkurat 1 liter. Hvor høy varme og forskjellige kjeller fordamper ulikt derfor er det smart å fylle opp igjen. Nå er det 2 dl til hver flaske.
Steg 4
Hell over på flaskene og lag noen fine etiketter med bruksanvisning. Jeg har 4 flasker og skal lage en porsjon gløgg i dag.
Steg 5
Hell en god rødvin sammen med gløggsirupen og varm forsiktig opp. Det er VIKTIG at den ikke blir varmere enn 78 grader. Da forsvinner deler av alkoholen og det vil vi jo ikke :-) Avslutt med å helle i en skvett cognac, rosiner og hakkede mandler.
Steg 6
Server rykende varm og nyt en hjemmelaget gløgg! Lykke til