Karamellisert løk - Utrolig godt tilbehør til karbonader, burgere og sandwicher!
Med litt tålmodighet forvandler løken seg til noe magisk godt!
Ingredienser
- 4 stk løk
- 2 ss smør
- 1 ss nøytral olje
- 0,5 ts sukker
- 0,5 ts salt
- 1 ss balsamico eddik
- 1 ts soyasaus
Karamellisert eller brunet løk er jo en klassiker til karbonader, men kan brukes til så mye mer. Løken får en søtlig og veldig god smak og passer perfekt på sandwicher tilbehør til ulike kjøttretter og ikke minst en hamburgere. Her viser jeg hvordan jeg lager dette og hva jeg tilsetter for den ekstra gode smaken!
Steg 1
Start med å skjære løken i skiver. Det er viktig at skivene har litt tykkelse. Ca 1 cm er perfekt for karamellisert løk. Jeg skjærer av tuppene og deler løken i to. Deretter skjærer jeg opp fine skiver.
Steg 2
Finn frem en stor panne eller gryte. Sett på medium + varme og tilsett smøret. Når smøret begynner å få en lys brun farge heller jeg i oljen og tilsetter løken. Skur nå ned varmen til medium til medium minus. Rør om av og til.
Steg 3
Tålmodighet er nøkkelen for å få det beste resultatet. Hvis du bruker for høy varme og kort tid blir løken mer brent enn karamellisert. Når løken begynner å få farge tilsetter jeg litt sukker og salt. La stå på medium minus varme og rør av og til. Å brukne løk kan ta opptil 1 time.
Steg 4
Når det nærmer seg ferdig tilsetter jeg balsamico og litt soya. Dette gir en god umamismak og litt syre. Vent til væsken har absorbert og den karamellisert løken er klar. Når du tilsetter væske på slutten får du også med deg all den gode smaken som har satt seg i bunn av panna/kjelen.
Steg 5
Vær kreativ med bruk av karamellisert løk. Bruk det på ulike retter. 4 løk blir ca 8 toppede store spiseskjeer når det er ferdig. Så mye forsvinner og smaken konsentrerer seg veldig. Et nydelig tilbehør. Lykke til.