Keema Matar - Deilig Indisk hverdagsmat med krydret kjøtt og erter
Forvandler kjøttdeig til noe magisk godt!
Ingredienser
Kjøttdeig
- 1 kg kjøttdeig /kvernet høyrygg
- 2 ts salt
- 5 fedd moste hvitløksfedd
- 1 ss revet fersk ingefær
- 2 ss finhakket fersk koriander
- 2 ts malt koriander
- 2 ts garam masala
- 2 stk grønne chili
- 2 ts chilipulver
- 2 ss naturell yoghurt.
Keema Matar
- 1 stk kjøttdeigblanding (se oppskrift over)
- 2 ss nøytral olje
- 2 ss smør
- 1 stk kanelstang
- 1 stk rødløk
- 5 fedd hvitløk (most)
- 2 ts spisskummen frø
- 2 ts gurkemeie
- 2 ts garam masala
- 4 stk grønne kardemommegfrø
- 2 dl vann
- 2 stk laurbærblad
- 300 gram grønne frosne erter
- 1 håndfull fersk koriander
- 0,5 stk sitron (kun saften)
- 0,5 ts salt
Denne retten er veldig kjent og populær både i India og Pakistan. Tidligere ble denne retten ansett som festmat, men nå er det gjerne litt mer hverdagsmat. Her brukes kjøttdeig av enten okse eller lam og det tilsettes masse smak! Mot slutten av koketiden tilsettes det rikelig med erter. Retten nytes aller best sammen med nanbrød eller roti.
Her skal jeg vise deg oppskriften som forvandler kjøttdeig til noe magisk godt!
Steg 1
Jeg starter med å krydre kjøttdeigen. Mål opp de ulike krydderne som skal i kjøttdeigen. Hell alt dette og vann sammen med kjøttdeigen i en bolle og kna sammen godt. Tilsett yoghurt og bland dette inn også. La stå å marinere i minimum 1 time. Den kan gjerne få stå mange timer og da vil smakene sette seg enda bedre.
Steg 2
Finn frem en stor kjele og tilsett smør og olje. Legg i krydderne, finhakket rødløk og hvitløk. Stek i noen minutter til til løken er helt blank. Rør jevnlig så ingenting brenner seg. Etter 5-10 minutter tilsetter jeg kjøttdeigen. Stek kjøttdeigen til den er gjennomstekt. Tilsett nå litt vann og laurbærblader og rør rundt. Skru ned varmen på medium minus og legg på et lokk. La nå retten småkoke i 45 minutter.
Steg 3
Når det er 10 minutter igjen til servering tilsetter jeg frosne erter og blander godt sammen . Legg på lokket og vent 10 minutter til. Nå nærmer retten seg klar. Avslutt med litt finhakket koriander og sitronsaft. Smak til hvis retten trenger litt mer salt. Nå kan du servere en nydelig Keema matar! Denne retten nytes best med nan eller roti, men du kan også bruke ris. Lykke til.