Kjernetemperatur - Kontroll på temperatur er nøkkelen til suksess!
Her finner du alle mine anbefalte kjernetemperaturer
Ingredienser
Fra tidenes morgen har vi brukt varme for å tilberede mat. Fra de første menneskene tilberedte mat på flammer er dagens teknologi for matlaging langt enklere. Å styre temperatur og mulighet for å måle temperatur er nå nesten en selvfølge. Å investere i et godt termometer gjør deg til en bedre kokk og det gir deg trygghet når du skal lage mat. Med kjernetemperatur mener jeg hvilken temperatur som maten/råvaren har når den er ferdig. Denne temperaturen er veldig viktig for å oppnå best mulig resultat. Et kyllingbryst kan bli ekstremt saftig eller tørt og kjedelig med samme metode. Det som avgjør resultatet er temperaturen. Det er store forskjeller på hva som er den ideelle kjernetemperatur for forskjellige råvarer.
Det er selvfølgelig ingen fasit på hva som er det perfekte temperatur, men er en oversikt over mine anbefalte kjernetemperaturer:
FUGL
Andebryst 58 grader
Kyllingbryst 61 grader
Kyllinglår 70 grader
Hel Kylling 72 grader
Kalkunbryst 61 grader
Kalkunlår 71 grader
Hel Kalkun 72 grader
FISK
Laks 50 grader
Ørret 50 grader
Torsk 52 grader
Makrel l 44 grader
Breiflabb 49 grader
Kveite 52 grader
Piggvar 50 grader
Hval 53 grader
LAM
Lam indrefilet 56 grader
Lam ytrefilet 58 grader
Lammecarre 60 grader
Lammelår 75 grader
OKSE
Okse indrefilet 54 grader
Okse ytrefilet 56 grader
Okse Entrecoté 57 grader
Okse Flanksteak 58 grader
Okse Brisket 92 grader
SVIN
Svin indrefilet 67 grader
Svin ytrefilet 70 grader
Svin Nakkekoteletter 72 grader
Svin Pulled Pork 90 grader
Svin Spareribs 85 grader
Svin Porchetta 72 grader
VILT
Hjort indrefilet 55 grader
Hjort ytrefilet 56 grader
Hjort stek 58 grader
Elg indrefilet 56 grader
Elg ytrefilet 56 grader
Elg stek 58 grader
Reinsdyr indrefilet 54 grader
Reinsdyr ytrefilet 56 grader
Reinsdyr stek 58 grader
Tips: Kjøp et godt termometer. Husk at dette er temperaturen du ønsker at råvaren skal være etter hvile. Så du må ta ut maten noe før du har oppnådd ideel temperatur.