Lammelår - Hvordan få perfekt resultat!

Å lykkes med lammelår handler egentlig bare om tid og kjernetemperatur.

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk lammelår
  • 10 stk hvitløksfedd
  • 1 stk løk
  • 2 stk gulrot
  • 2 ts nøytral olje
  • 1 kvast fersk rosmarin
  • salt og nykvernet pepper
Ingredienser

Nå er det påske og det er utrolig mange som skal lage lammelår. Dette er tradisjon for mange i påsken. Å lykkes med lammelår handler egentlig bare om tid og kjernetemperatur. Dette uavhengig om du har helt lår, utbenet lår eller med skank. Denne metoden gir perfekt resultat hver gang og en kraft du kan lage en nydelig saus på til lammet.

Steg 1

Jeg tar lammelåret ut av kjøleskap 1 time før stekingen. Hvis du har kjøpt frossent lammelår anbefaler jeg å tine dette i kjøleskap over et par dager. Bind gjerne opp låret med mathyssing for at formen skal holde seg bedre under steking.

Lammelar 2

Steg 2

Finn frem en form og smør med litt nøytral olje. Grovkutt grønnsaker og legg i bunnen. Dette skal være med å gi smak til kraften til slutt og gjør en jobb med å holde lammelåret litt over væsken. Hell over vin og vann. Ønsker du ikke å bruke vin kan du bruke litt syrlig eplejuice eller noen dråper med vineddik sammen med vannet.

Lammelar 3

Steg 3

Smør inn lammelåret med nøytral olje. Dette tåler godt høye temperaturer og krydre rikelig med salt og nykvernet pepper. Legg i formen på toppen av grønnsakene.

Lammelar 4

Steg 4

Forvarm ovnen til 250 grader og sett i lammelåret. Nå skal den få stå i 20 minutter. Dette for å skape begynne å skape en stekeskorpe på låret. Ta låret ut når tiden har gått og lukk opp døren til ovnen. Skru ned temperaturen i ovnen til 65 grader. Dette er samme temperatur som jeg mener er den perfekte kjernetemperatur på lammelår. Bruk gjerne en termometer. Nå skal den få stå i 4-7 timer. Målet er at hele kjøttstykket skal ha samme temperatur. 63-65 grader er rosa.. Hvis du liker den mer rosa kan du gå til 61-63 grader og gjennomstekt er på ca 70+ grader.

Steg 5

Når du er ferdig og det er ca 30 minutter til du skal servere den tar jeg lammelåret ut av ovnen. Hell grønnsakene igjennom en sil og ta vare på kraften. Denne er utrolig god og perfekt til sjy eller sausen. Hell på litt ekstra vann så det ikke brenner seg i formen når du skal avslutte med grillelementet. Sett på maks og grill noen minutter og snu gjerne litt på låret under grillingen. PASS PÅ så det ikke brenner seg, men bare får en super stekeskorpe. Ta låret ut og la hvile i 10 minutter før servering. Jeg heller over litt av kraften når den grilles på slutten.

Lammelar 5
Lammelar 6
Lammelar 7

Steg 6

Klipp av eventuell mathyssing og skjær opp i skiver. Server og nyt et perfekt stekt lammelår.

Lammelar