Lammelår - Hvordan få perfekt resultat!

Nå er det påske og det er utrolig mange som skal lage lammelår. Jeg har fått noen spørsmål om jeg kan legge ut oppskrift, og det gjør jeg gledelig.

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk lammelår (uten skanken, da blir det letter å håndtere)
  • 10 stk hvitløksfedd
  • 1 stk løk
  • 2 stk gulrot
  • nøytral olje
  • fersk rosmarin
  • salt og nykvernet pepper
Ingredienser

Et lammelår er egentlig veldig enkelt og lage, men kan også være en trist opplevelse hvis den ikke tilberedes ordentlig. Her skal jeg vise min metode. Du trenger bare tid og litt kjærlighet.

Lammelar 2

Steg 1

Ta ut lammelåret 1-2 timer før du skal begynne stekingen. Finn frem en liten blender og kjør rosmarin og hvitløk sammen med litt nøytral olje til en jevn "dressing"

Lammelar 3

Steg 2

Smør dette godt over hele lammelåret. Pass på at alle kriker og kroker er dekt. Jeg gir lammelåret en liten massasje med denne deilige oljen. Kutt opp løk og gulrot og legg i en stor ildfast form. Hell på litt vann i bunn av formen og legg lammelåret på toppen av grønnsakene.

Lammelar 4

Steg 3

Varm opp ovnen til 225 grader. Sett inn lammelåret, men etter 10 minutter åpner du døren til ovnen og setter ned gradene til 65 grader. 65 grader synes jeg er perfekt kjernetemperatur. Nå er det bare å ta tiden til hjelp. Stek lammelåret i minst 6 timer på denne temperaturen. Det gjør ikke noe om det blir 8 timer heller :-) Ta deg en tur, sett deg i solveggen og les en bok. Nå lager maten seg selv. Når det er ca 45 minutter igjen til maten skal serveres tar jeg lammelåret ut av ovnen. Det er viktig at det får hvile i minst 30 minutter.

Lammelar 5

Steg 4

Skru ovnen på grillfunksjon. Når det er 10 minutter igjen til servering setter du lammelåret inn for litt grilling. Dette gir en deilig skorpe og fettet blir litt sprøtt. Skjær opp lammelåret forsiktig.

Lammelar 6

Steg 5

Jeg synes det er fint å skjære opp halve siden og plassere tilbake på låret når det skal serveres. Hvis ikke deler du opp i fine stykker og anretter maten pent på en tallerken. Strø gjerne litt godt salt over kjøttet rett før servering. Lykke til og god påske!

Lammelar 1