Min beste Lapskaus - Deilig og næringsrik middag!
Dette er deilig Norsk tradisjonsmat! Deilig kjøtt som brunes raskt på høy varme for deretter å trekke i en god kraft til den blir helt mør. Blandet med gode grønnsaker og servet med flatbrød og godt smør.
Ingredienser
- 1 kg høyrygg av okse
- 1 stk liten kålrot
- 1 stk persillerot
- 4 stk kokefaste poteter
- 3 stk gulrot
- 10 dl oksekraft
- 1 stk løk
- 2 ss smør
- 1 ss nøytral olje
- 1 ts ingefær krydder
- 2 stk laurbærblad
- salt og pepper
Steg 1
Start med å skjære opp høyryggen i små terninger/biter. Krydre godt med salt og pepper. Finn frem en stekepanne og en kjele. Putt 1 ss nøytral olje og 1 ss smør i stekepannen og sett på høy varme. Brun raskt kjøttet på alle kanter så det får en gylden brun farge. Dette gir kraften en veldig god smak. Stek kun litt og litt av kjøttet og legg over på en tallerken. Når du er ferdig hell 1 dl vann i kjelen og kok ut. Dette gjør at du får med deg all den gode smaken fra stekingen.
Steg 2
Finhakk løken og legg i en kjele med 1 ss smør. Stek myk på litt over middels varme. Det er bare godt om løken begynner å bli litt brun. Hell i vannet du kokte ut kjelen med og legg kjøttet over i kjelen. Hell på oksekraften, 1 ts ingefær og legg i laurbærbladene. La småputre i 2 timer. Det er viktig at det ikke koker skikkelig, men kun putrer. Dette gjør at kjøttet blir saftigere.
Steg 3
Kutt opp kålrot, persillerot, poteter og gulrot i terninger.
Steg 4
Legg de kuttede grønnsakene i en stor kjele. Bruk kjelen du ønsker å servere retten i etterpå.
Steg 5
Når kjøttet er ferdig trekt heller du over kjøtt, løk og kraften over grønnsakene og lar småputre i 30 minutter. Rør om av og til.
Steg 6
Smak til med salt og pepper. Server rykende varm sammen med flatbrød og godt smør. Nå kan du nyte en deilig norsk tradisjonsrett! Hvis det blir noen rester er det bare å fryse ned restene til en god middag ved en senere anledning.