Napoleonskake - Denne kjente klassikeren begynner å bli veldig populær igjen

Et deilig fyll med smak av vanilje og rom presset mellom to sprø plater av butterdeig.

Ingredienser

stk medium Napoleonskake

vaniljefyll med romsmak

 • 1 klunk mørk rom
 • 8 stk eggeplommer
 • 80 gram maisennamel
 • 7 dl h-melk
 • 3 dl kremfløte
 • 2 stk vaniljestang
 • 170 gram sukker
 • 500 gram smør

Butterdeig

 • 2 pakker ferdig frossen butterdeig

Glasur

 • 100 gram melis
 • 3 ss vann
 • kan bytte vann med mørk rom
Ingredienser

Dette er uten tvil en av de mest klassiske kakene og jeg vil gjerne gjøre min del for at Napoleonskake skal fortsette å være populær både yngre og eldre. Når du lager denne kaken hjemme blir resultatet fantastisk. Jeg "jukser" litt å kjøper ferdig butterdeig noe som gjør jobben betraktelig lettere.

Steg 1

Start med å lage vaniljesausen med romsmak. Varm opp en kjele eller panne med høy kant og hell i litt mørk rom. Dette fordamper fort og alkoholen forsvinner, men du sitter igjen med den gode smaken av rom. Hell i melk, fløte, sukker og den ferske vaniljestangen i samme panne og varm opp. Pisk sammen eggeplommene og maisennamelet. Hell den varme fløteblandingen i en tynn stråle over eggeblandingen. Når du har tilsatt all melkeblandingen sammen med eggeblandingen heller du dette tilbake i kjelen. Varm opp til det begynner og koke mens du rører hele tiden. Når vaniljekremen nærmer seg kokepunktet tykner hele sausen. La koke i 2 min og sett sausen kaldt. Dekk til med plastfolie og sett i kjøleskapet.

Dsc 0292

Steg 2

Nå er det på tide å gjøre i stand kakebunnen og toppen. Ta butterdeigen ut av fryseren og legg i mellom to bakepapir. Vent i ca 25 minutter og deigen er klar til å kjevles. Kjevle ut til et rektangel og skjær kantene så du får et pent rektangel. Bruk en gaffel eller liknende og lag masse små hull. Stek i en forvarmet ovn på 220 grader i 12-14 minutter til butterdeigen har blitt gylden og sprø. Press litt flat og del vært stekebrett opp i to like deler. Press litt sammen og la avkjøle seg helt på en rist.

Dsc 0293 2
Dsc 0291
Dsc 0294

Steg 3

Når vaniljekremen er kald kan du lage ferdig kremen. Tilsett helt romtemperert smør i kjøkkenmaskinen og pisk i 3-5 minutter til den blir hvit og luftig. Tilsett vaniljekremen litt og litt mens vispen på maskinen går.

Dsc 0297

Steg 4

Nå skal kaken settes sammen. Start med å finne frem en tallerken, bakebrett eller liknende. Ta litt av kremen på tallerkenen og legg på bunnen av kaken. Når du gjør dette slipper du at kaken sklir rundt. Hell på kremen og legg på den andre bunnen (oppned) på toppen. Press forsiktig så kremen kommer litt utenfor kanten. Bruk en kniv til å lage en jevn kant rundt hele kaken.

Dsc 0295
Dsc 0300

Steg 5

Bland sammen en tykk glasur og hell over kaken. Fordel jevnt utover og nå er kaken snart klar. Kaken blir best når den for stå i kjøleskapet over natten eller minimum 6 timer. Da er kaken blitt helt fast og det er lett å skjære opp pene stykker. Denne oppskriften er til 2 medium kaker og jeg fryser ned den ene delen til en senere anledning. Napoleonskake fungerer veldig godt å fryse.

Dsc 0304

Del opp i pene biter. Jeg liker å kutte de litt mindre for dette er en mektig kake. Lykke til og kos deg!