Napolitansk Pizzabunn - Jakten på den perfekte pizza!

Kanskje den perfekte pizzabunn!

Ingredienser

stk pizza
  • 1 000 gram Tipo 00 (Caputo er min favoritt)
  • 570 gram kaldt vann
  • 100 gram lunkent vann
  • 20 gram havsalt
  • 0,5 ts sukker
  • 0,5 ts tørrgjær
Ingredienser

Jeg kan allerede i starten av denne oppskriften advare mot at denne oppskriften er for Pizzanerder som meg. Napolitansk pizza blir av mange sett på som verdens beste pizza. Bunnen er luftig og sprø, gir pene bobler i skorpen ved steking og de klassiske små sorte prikkene fra den glovarme vedfyrte pizzaovnen. Hvis du fortsatt leser denne oppskriften skal jeg dele min beste oppskrift og gode tips for å lykkes med dette.

For å kalle pizzabunnen Napolitansk er det noen ting som er viktig. Hvilket mel du bruker, mengde vann i forhold til mel (hydrasjon) og gjæring/heving.

Steg 1

Start med å måle opp 100 gram romtemperert vann og legg i en bolle. Tilsett gjær, sukker og salt i dette vannet og rør rundt til saltet løser seg opp. Dekk med plastfolie og la stå ute på kjøkkenbenken. Etterhvert vil du se at det begynner å boble litt på toppen og da vet du at gjæren er aktiv og virker. Hvis det ikke skjer noe hadde jeg gjort denne delen en gang til. Det er nemlig veldig kjedelig å bruke lang tid på en oppskrift så er det noe galt.

DSC 1982

Steg 2

Mål opp 1000 gram tips 00 mel og hell i bakebollen. Mel deretter opp 570 gram kaldt vann og hell sammen med melet. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet. I starten ser deigen veldig klissete og våt ut, men glutenet i melet trenger litt tid for å jobbe seg sammen og bli en elastisk deig. Etter 5 minutter heller jeg det varme vannet med gjær i bakebollen. Nå skal deigen få elte i 15 minutter til. (totalt 20 minutter) Grunnen til at det er viktig å bruke kaldt vann er at deigen ikke skal over 28 grader. La eltemaskinen gå på ganske lavt nivå.

DSC 1984
DSC 1993
DSC 1995

Steg 3

Strø lett litt mel på bakebenken og skrap ut deigen. Elt og form deigen til en stor bolle. Jeg bruker litt nøytral olje i kjøkkenbollen og legger deigen tilbake for å hvile. Dekk til med plastfolie og la hvile i 1 time. Dette gjør at deigen "slapper litt mer av" og blir bedre å jobbe med. Nå er deigen ekstremt elastisk! Siden vi bruker så lite gjær og temperaturen på deigen er lav hever ikke deigen noe særlig den første timen.

DSC 2000

Steg 4

Del opp deigen i emner på 225 gram og rull de til runde boller. Jeg smører formen med litt nøytral olje og legger pizzabunnene i former med høye kanter. Ikke legg de for tett for de skal heve lenge og blir en del større. Dekk til med plastfolie. Nå lar jeg deigen hvile i romtemperatur i 4-5 timer. Sett i kjøleskap over natten og ta ut 4 timer før du skal bake pizza. Da er deigen blitt romtemperert og begynt å heve litt igjen.

DSC 2003

Steg 5

Når du skal lage pizzaen er det viktig at du trykker den forsiktig og ut og strekker den til ønsket størrelse. Dette for å holde de små luftboblene inne i deigen. Legg på saus og ønsket fyll og stek gjerne i en vedfyrt bakerovn på ca 400 grader. Lykke til.

DSC 2006