![](https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=2c98a282133088c219c5e2f571d141ff 700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=56179873b996dee03a2c4d9d3c238b3c 800w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=9e73f2c7d8fb7661866844617f9c90e8 900w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=90a452d488574d38b60921d6e84e3702 1000w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=168907c12c1504d95d1dd279c7bf7576 1100w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=e1134c068c4022b5ffbc058fabbf185d 1200w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=17f6cbfd316dd4b4fee4700db52dd142 1300w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=ac65337244f1a1eac3b550baf523f977 1400w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=37826f40231eec64c4ab4f35d7b87173 1500w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=96abb29a687dc0ddd537078c0de32d09 1600w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=0fd40d13e6cc3d98e1f0e82eea8745a0 1700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=57dcbe3b6c81d5e83d8a84ed711a571f 1800w)
Napolitansk Pizzabunn - Jakten på den perfekte pizza!
Kanskje den perfekte pizzabunn!
Ingredienser
- 1 000 gram Tipo 00 (Caputo er min favoritt)
- 570 gram kaldt vann
- 100 gram lunkent vann
- 20 gram havsalt
- 0,5 ts sukker
- 0,5 ts tørrgjær
Jeg kan allerede i starten av denne oppskriften advare mot at denne oppskriften er for Pizzanerder som meg. Napolitansk pizza blir av mange sett på som verdens beste pizza. Bunnen er luftig og sprø, gir pene bobler i skorpen ved steking og de klassiske små sorte prikkene fra den glovarme vedfyrte pizzaovnen. Hvis du fortsatt leser denne oppskriften skal jeg dele min beste oppskrift og gode tips for å lykkes med dette.
For å kalle pizzabunnen Napolitansk er det noen ting som er viktig. Hvilket mel du bruker, mengde vann i forhold til mel (hydrasjon) og gjæring/heving.
Steg 1
Start med å måle opp 100 gram romtemperert vann og legg i en bolle. Tilsett gjær, sukker og salt i dette vannet og rør rundt til saltet løser seg opp. Dekk med plastfolie og la stå ute på kjøkkenbenken. Etterhvert vil du se at det begynner å boble litt på toppen og da vet du at gjæren er aktiv og virker. Hvis det ikke skjer noe hadde jeg gjort denne delen en gang til. Det er nemlig veldig kjedelig å bruke lang tid på en oppskrift så er det noe galt.
![DSC 1982](https://gladkokken.imgix.net/DSC_1982.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=044717ba257d98d1bf0537398d58bd90)
Steg 2
Mål opp 1000 gram tips 00 mel og hell i bakebollen. Mel deretter opp 570 gram kaldt vann og hell sammen med melet. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet. I starten ser deigen veldig klissete og våt ut, men glutenet i melet trenger litt tid for å jobbe seg sammen og bli en elastisk deig. Etter 5 minutter heller jeg det varme vannet med gjær i bakebollen. Nå skal deigen få elte i 15 minutter til. (totalt 20 minutter) Grunnen til at det er viktig å bruke kaldt vann er at deigen ikke skal over 28 grader. La eltemaskinen gå på ganske lavt nivå.
![DSC 1984](https://gladkokken.imgix.net/DSC_1984.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=8a98cd4cb1a330399131d576036f3c9c)
![DSC 1993](https://gladkokken.imgix.net/DSC_1993.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=10608e5886bec885c12f280da8521364)
![DSC 1995](https://gladkokken.imgix.net/DSC_1995.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=619a4548c75889962e427111cec3f17c)
Steg 3
Strø lett litt mel på bakebenken og skrap ut deigen. Elt og form deigen til en stor bolle. Jeg bruker litt nøytral olje i kjøkkenbollen og legger deigen tilbake for å hvile. Dekk til med plastfolie og la hvile i 1 time. Dette gjør at deigen "slapper litt mer av" og blir bedre å jobbe med. Nå er deigen ekstremt elastisk! Siden vi bruker så lite gjær og temperaturen på deigen er lav hever ikke deigen noe særlig den første timen.
![DSC 2000](https://gladkokken.imgix.net/DSC_2000.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=eec7329ae32589e0a3ed7ec83a4ea13a)
Steg 4
Del opp deigen i emner på 225 gram og rull de til runde boller. Jeg smører formen med litt nøytral olje og legger pizzabunnene i former med høye kanter. Ikke legg de for tett for de skal heve lenge og blir en del større. Dekk til med plastfolie. Nå lar jeg deigen hvile i romtemperatur i 4-5 timer. Sett i kjøleskap over natten og ta ut 4 timer før du skal bake pizza. Da er deigen blitt romtemperert og begynt å heve litt igjen.
![DSC 2003](https://gladkokken.imgix.net/DSC_2003.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=3e0975bb9307a786f4ad25ea1402d266)
Steg 5
Når du skal lage pizzaen er det viktig at du trykker den forsiktig og ut og strekker den til ønsket størrelse. Dette for å holde de små luftboblene inne i deigen. Legg på saus og ønsket fyll og stek gjerne i en vedfyrt bakerovn på ca 400 grader. Lykke til.
![DSC 2006](https://gladkokken.imgix.net/DSC_2006.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=16ca01a4cd17edf9e529281704f4517b)