Oksehalesuppe - Magisk kraft, mørt kjøtt og gode grønnsaker
Det tar litt tid, men belønningen er stor!
Ingredienser
Til kraften
- 1 kg oksehaler
- 1 stk løk
- 1 fedd hvitløk
- 1 ss hel pepper
- 1 ss hel koriander
- 2 stk laurbærblad
- litt timian
- 2 liter vann
Oksehalesuppe
- 2 ss tomatpure
- 2 ts sukker
- 2 dl rødvin
- 1,2 liter kraft
- 4 stk kokefaste poteter
- 2 stk gulrot
- 0,5 stk sellerirot
- 1 stk persillerot
- kjøtt fra oksehaler
- salt og pepper
- finhakket persille
Oksehaler gir en fantastisk kraft. Fordelingen mellom bein, kjøtt og fett gjør oksehaler perfekt til slowcooking. Denne suppa krever ikke så mye arbeid, men det tar lang tid. Perfekt på dager med fri så kan man gå rundt hele dagen og kjenne lukten av den gode kraften og glede seg til middag.
Steg 1
Start med å skru grillen i ovnen på maks. Skyll av oksehalene i kaldt vann, tørk av og legg på et stekebrett. Jeg griller oksehalene på begge sider til de har fått en pen grillet overflate. Hvis du ikke har grillelement i ovnen så kan du steke i panne på høy varme. Denne skorpen er med på å gi den fantastiske smaken.
Steg 2
Legg grønnsakene og krydderne til kraften i en kjele og stek på medium varme til kjøttet er klart i ovnen.
Steg 3
Når kjøttet er ferdig legger du kjøttet i kjelen og heller på vann. Jeg bruker en trykkoker fordi det sparer koketiden med ca 70% og konsentrerer smaken enda mer. Hvis du bruker vanlig kjele bruk lokk og beregn ca 4 timer. Med trykkoker tar denne jobben 1 time. Begge metoder fungerer utmerket.
Steg 4
Kutt opp alle grønnsakene i små terninger og legg i en bolle. Finn fram en kjele du ønsker å lage suppen i.
Steg 5
Hell i litt nøytral olje og legg i tomatpure og sukker. Bland godt sammen og stek i 3-4 minutter. Dette gir en rundere og søtere smak på tomatpureen. Hell på rødvinen og la koke til væsken nesten er borte.
Steg 6
Når kjøttet er klart tar du det ut av kjelen og legger i sil. Sil av kraften og legg i en annen beholder. Denne kraften fra oksehaler er helt fantastisk. Bruk en gaffel og pill av alt kjøttet fra halene og legg på en tallerken.
Steg 7
Hell kraften i kjelen med tomatpure og rødvin. Bland sammen og tilsett grønnsakene som du har kuttet i terninger. La grønnsakene koke i kraften i ca 20-30 minutter på lav varme til de er myke.
Steg 8
Når grønnsakene er passe møre tilsetter de kjøttet fra oksehalene tilbake i kjelen og tar småkoke noen minutter til. Smak suppa til med salt.
Steg 9
Avslutt gjerne med å strø litt finhakket persille på toppen og server med godt brød og smør. Denne suppa er varmende, næringsrik og smaker veldig godt. Lykke til.