Oksehalesuppe - Magisk kraft, mørt kjøtt og gode grønnsaker

Det tar litt tid, men belønningen er stor!

Ingredienser

porsjoner

Til kraften

  • 1 kg oksehaler
  • 1 stk løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss hel pepper
  • 1 ss hel koriander
  • 2 stk laurbærblad
  • litt timian
  • 2 liter vann

Oksehalesuppe

  • 2 ss tomatpure
  • 2 ts sukker
  • 2 dl rødvin
  • 1,2 liter kraft
  • 4 stk kokefaste poteter
  • 2 stk gulrot
  • 0,5 stk sellerirot
  • 1 stk persillerot
  • kjøtt fra oksehaler
  • salt og pepper
  • finhakket persille
Ingredienser

Oksehaler gir en fantastisk kraft. Fordelingen mellom bein, kjøtt og fett gjør oksehaler perfekt til slowcooking. Denne suppa krever ikke så mye arbeid, men det tar lang tid. Perfekt på dager med fri så kan man gå rundt hele dagen og kjenne lukten av den gode kraften og glede seg til middag.

Steg 1

Start med å skru grillen i ovnen på maks. Skyll av oksehalene i kaldt vann, tørk av og legg på et stekebrett. Jeg griller oksehalene på begge sider til de har fått en pen grillet overflate. Hvis du ikke har grillelement i ovnen så kan du steke i panne på høy varme. Denne skorpen er med på å gi den fantastiske smaken.

Dsc 0003
Dsc 0011

Steg 2

Legg grønnsakene og krydderne til kraften i en kjele og stek på medium varme til kjøttet er klart i ovnen.

Dsc 0008

Steg 3

Når kjøttet er ferdig legger du kjøttet i kjelen og heller på vann. Jeg bruker en trykkoker fordi det sparer koketiden med ca 70% og konsentrerer smaken enda mer. Hvis du bruker vanlig kjele bruk lokk og beregn ca 4 timer. Med trykkoker tar denne jobben 1 time. Begge metoder fungerer utmerket.

Dsc 0016
Dsc 0022

Steg 4

Kutt opp alle grønnsakene i små terninger og legg i en bolle. Finn fram en kjele du ønsker å lage suppen i.

Dsc 0033 2

Steg 5

Hell i litt nøytral olje og legg i tomatpure og sukker. Bland godt sammen og stek i 3-4 minutter. Dette gir en rundere og søtere smak på tomatpureen. Hell på rødvinen og la koke til væsken nesten er borte.

Dsc 0027

Steg 6

Når kjøttet er klart tar du det ut av kjelen og legger i sil. Sil av kraften og legg i en annen beholder. Denne kraften fra oksehaler er helt fantastisk. Bruk en gaffel og pill av alt kjøttet fra halene og legg på en tallerken.

Dsc 0044 2
Dsc 0047

Steg 7

Hell kraften i kjelen med tomatpure og rødvin. Bland sammen og tilsett grønnsakene som du har kuttet i terninger. La grønnsakene koke i kraften i ca 20-30 minutter på lav varme til de er myke.

Dsc 0039 2
Dsc 0043

Steg 8

Når grønnsakene er passe møre tilsetter de kjøttet fra oksehalene tilbake i kjelen og tar småkoke noen minutter til. Smak suppa til med salt.

Dsc 0062

Steg 9

Avslutt gjerne med å strø litt finhakket persille på toppen og server med godt brød og smør. Denne suppa er varmende, næringsrik og smaker veldig godt. Lykke til.

Dsc 0058