Pannestekt ørret med rømmesaus og agurksalat - En Norsk klassiker
Det er viktig å ta vare på de Norske mattradisjonene!
Ingredienser
Norsk agurksalat
- 4 ss vann
- 2 ss eplesidereddik
- 1 ss sukker
- 1 ts salt
- 1 stk agurk
Rømmesaus
- stekefettet fra pannen
- 1 dl melk
- 3 dl sæterrømme
- 2 ss finhakket gressløk
- salt og pepper
- 800 gram ørret
- 16 stk småpoteter
- 1 dl hvetemel
- salt og pepper
- ekte smør til steking
Stekt ørret med rømmesaus er en klassiker og den er veldig god! Dette er en middag som er veldig rask å lage. Her får du mine beste tips og oppskrift for å lage denne retten så god som mulig.
Steg 1
Start med å lage den klassiske agurksalaten. Bland sammen eddik, vann, salt og sukker i en bolle å rør rundt til sukkeret er løst opp.
Steg 2
Skjær agurken i tynne skiver. Bruk enten en mandolin, en ostehøvel eller en kniv.
Steg 3
Bland godt sammen og sett i kjøleskapet frem til servering. Den burde få stå i minimum 15 minutter. Smak til med litt mer eddik hvis du ønsker den mer syrlig.
Steg 4
Sett potetene så de småkoker. Jeg synes det er best å bruke småpoteter så man slipper å skrelle dem. Jeg vasker de godt under vann før jeg legger de i kjelen. La koke i 10-20 minutter til potetene er møre.
Steg 5
Finn frem en tallerken og strø på litt hvetemel. Kona tåler ikke hvetemel så godt så jeg brukte speltmel og det fungerer også veldig bra. Bland godt med salt og pepper i melet og rull fisken rundt i melet før steking.
Steg 6
Stek fisken på medium + varme i godt med smør. Smøret skal bli brunt, men ikke brenne seg. Start alltid med steke skinnsiden hvis fisken har skinn på. Når du steker fisk er det viktig at den ikke blir stekt for lenge. Stek i ca 2 minutter på skinnsiden. Skru ned varmen og stek litt på alle kanter av fiskestykket. Stek i ca 2 minutter til å la hvile noen minutter.
Steg 7
Legg fisken på et brett mens du lager den raske rømmesausen. Du skal bruke stekefettet fra pannen til å lage sausen.
Steg 8
Hell litt melk i panna og rør godt rundt. Siden det var litt mel på fisken fungerer dette også som en jevning til sausen. Skru ned varmen på stekepanna og legg i rømmen. Rør godt rundt og smak til med salt og pepper. Avslutt med å strø over litt frisk gressløk.
Steg 9
Nå er retten klar til servering. Legg over på et stort fat eller anrett noen tallerkener litt pent. Dette er en veldig god middag for både store og små.