Rakfisk - Tips, triks og tilbehør

Det er en gammel Norsk tradisjon med rakfisk.

Ingredienser

porsjoner
  • 800 gram rakfisk
  • 4 stk mandelpotetlefser
  • 4 stk flatbrød
  • 4 ss kvitseidsmør
  • 4 ss sæterrømme
  • 1 stk purre
  • 1 stk rødløk
  • 2 stk egg
  • 12 stk ringerikspoteter
  • 2 stk rødbeter
Ingredienser

Rakfisk er fermentert fisk. Prosessen skjer ved at fisken renses, saltes og oppbevares i lengre tid så fisken blir fermentert. Dette var både en måte å oppbevare fisken over lengre tid og gir en spesiell smak. Nå er det mest vanlig å lage rakfisk på ørret eller fjellørret og du kan velge lagring når du kjøper. Fra milde rakfisk til de som er lagret lenger og har en kraftigere smak og lukt. Tilbehørene er viktig for min del for å gjøre rakfisk til et deilig måltid. Ofte nytes denne retten med øl og akevitt ved siden av. En fest for mange og litt skremmende for andre.

Her kommer mine tips, triks og tilbehør.

Steg 1

Start med å koke eggene i ca 8 minutter og legg i kaldt vann. Fjern skallet og hakk opp eggene.

Steg 2

Finkutt rødløk, rømme og rødbeter. Dekk til med plast frem til servering.

Rakfisk 3

Steg 3

Skrell og kok ringerikspoteter eller mandelpoteter. Hell av vannet og la de dampe tørre i kjelen med lokk.

Steg 4

Skjær opp rakfisken i pene skiver og legg på et fat eller tallerken. Jeg beregner 100 gram til forret av rakfisk og 200 gram pr pers til middagsporsjon.

Rakfisk 2

Steg 5

Når du serveres rakfisk kan du enten sette alle tilbehørene på bordet og gjestene forsyner seg selv eller du kan lage ferdige porsjonstallerkener som jeg har gjort her. Hvis du velger det siste alternativet så legger jeg litt av alle tilbehør på så kan man blande selv akkurat sånn du liker det best.

Rakfisk