![](https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=5bd0d8e22c5fdea7e1a819a1a449532e 700w, https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=2029a4d79c5e3ea26ab98c4b66c834de 800w, https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=94ebdf1adbd273b8560448583e0d87ee 900w, https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=5b91348089d5dbd2e5b6be1174a23683 1000w, https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=890d3e71057c027456049587e97ee259 1100w, https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=5b5e20757072620f41375d2ae3e76a1d 1200w, https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=65cfb479fa576a91857a761db12d2bbd 1300w, https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=28909138ee52a24e8befcfb5b9d45b52 1400w, https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=2f9ab204c51263ef1f8c2ab70d3063c8 1500w, https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=2c98a7cf7d79c4f467c27e424cb5c4bc 1600w, https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=28e91c02379024b974df5b79e63fdafd 1700w, https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=b54d2b9d54c53aba135a903676b5973e 1800w)
Riskrem ala Gladkokken med bærsaus - Min dessert på julaften
Jeg er vokst opp med riskrem som dessert på julaften. Det var stor spenning som barn når det skulle serveres riskrem. Det var et morsomt og godt avbrekk i den lange ventetiden på pakker. Vi som mange andre hadde også gjemt en mandel i grøten. Dette gjør jeg fortsatt for jeg synes det er hyggelig og skaper ekstra god stemning rundt bordet.
Ingredienser
Riskrem
- 1 kg kald risengrynsgrøt
- 3 dl kremfløte
- 2 ss sukker
- 1 stk vaniljestang (frøene)
Bærsaus / rødsaus
- 2 poser Bærblanding
- 2 dl vann
- 2 dl sukker
- 1 stk vaniljestang (frøene)
Premien er vanligvis en marsipangris så leken er her langt viktigere enn premien. Jeg skal på ingen måte kritisere varianten jeg fikk i barndommen, men med noen små endringer synes jeg denne klassikeren blir enda bedre. Jeg lager ofte risengrynsgrøt en av de siste dagene før jul og lager en ekstra stor porsjon. Restene kjøler jeg ned og lager riskrem på. Jeg tilsetter også litt ekstra fersk vanilje og lager en rødsaus på bær noe jeg synes er betraktelig bedre enn varianten som er kokt på potetmel og saft.
Steg 1
Jeg starter med å lage riskrem. Start med å piske opp krem til den er blitt tykk. Dette kan du se ved at vispen setter tydelige spor i kremen og ikke renner tilbake med en gang. Rør ut sukker og vaniljestang i den kalde grøten. Bland inn kremen godt og SMAK TIL. Noen ønsker en søtere variant og da tilsetter du mer sukker. Når riskremen er godt blandet sammen setter jeg det i en stor bolle som jeg dekker med plast i kjøleskapet. Jeg lager ofte dette dagen før julaften så jeg slipper å tenke på riskremen.
Steg 2
For å lage bærsausen starter jeg med å ta vann, sukker i en litt stor kjele (bærene skal i samme kjelen). Del vaniljestangen i 2 og skrap ut frøene. Legg både frøene og stangen i kjelen sammen med sukker og vann. Varm opp til kokepunket så sukkeret smelter. Tilsett bærene og la stå og småputre i 15 minutter. Flytt den varme bærblandingen over i en blender og kjør helt glatt. Bruk en finmasket sil og sil denne blandingen. Da slipper du å få med steiner, frø og vaniljestengene. Du sitter da igjen med en pen og god bærsaus. Legg over i en bolle og kjøl ned.
Server den deilige riskremen i rikelige porsjoner og la gjestene selv helle over mengden med saus de ønsker. Ha en god jul :-)
![Riskrem](https://gladkokken.imgix.net/riskrem.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=b7671dbda7a7067ba7166520b8de6d33)