![](https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=9dc20ed0fc8465304a7dc483dd367e1b 700w, https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=74a29aee4c164eb84d0c68ce8499e626 800w, https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=c5d537f73aeac3bf1ef1716dd301f890 900w, https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=78f0c77569e47f21631c976e91dfc36b 1000w, https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=bab4eda4d25c023b16d3615612b05abd 1100w, https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=14593d889d4ef820f41f46e597d2518c 1200w, https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=1469ae256a92d26c02b737a27291fbbd 1300w, https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=3919483410008d5db1d2d7cc64e73f12 1400w, https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=62e40881299d47e8e726029e9de7ee10 1500w, https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=66a90d2d070dbbc142bef9acfb98095c 1600w, https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=71922af8b1734cd567dd91a9b5768634 1700w, https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=e479451b4a7badcfba3036549f1ac7f8 1800w)
Rødvinsaus - Denne metoden gir det beste resultatet
Rødvinsaus er utrolig godt og passer til både kjøtt og hvit fisk. Å lage en rødvinssaus er ganske enkelt når du vet hvordan det skal gjøres. Jeg er veldig glad i en god rødvinsaus til et godt måltid.
Ingredienser
- 5 dl rødvin
- 5 dl kraft (lam/okse/kalv)
- 3 stk sjalottløk
- 1 fedd hvitløk
- 1 ss hel sort pepper
- 2 stk store laurbærblad
- 3 ss smør til steking og sausen
- fersk timian
- salt
Det er noe hyggelig når du har smaken av rødvin i saus og rødvin i glasset. Mange tror at du kan helle billig og kjip vin i sausen, men da blir dessverre også smaken på sausen deretter. Du trenger ikke kjøpe en veldig dyr vin, men jeg bruker alltid samme vin i sausen som den jeg har tenkt å servere til maten.
Steg 1
Start med å finne frem en kjele og legg litt smør i bunnen. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Legg sjalottløken, hvitløk og den hele pepperen i kjelen. Stek på middels varme til løken har blitt helt myk, men ikke brun.
![Rodvinsaus 2](https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=32fcf36c811be5adf60a32a6fa73f452)
Steg 2
Legg i timian, laurbærblader og stek noen minutter til.
![Rodvinsaus 3](https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-3.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=bbd7e7362cfdd6b4120b76ababd2787e)
Steg 3
Hell nå på rødvinen. La rødvinen koke til det kun er igjen 25% av væsken.
![Rodvinsaus 4](https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=0aa8d2cebc4c6509fc0f29a2fe903e67)
Steg 4
Da heller du i kraften. Jeg brukte lammekraft denne gangen fordi sausen var til Lam.
![Rodvinsaus 5](https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-5.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=6ced3785004e1123ec5514cb6712e16c)
Steg 5
Kok videre ned til sausen igjen er halvert. Sil av sausen over i en ny kjele. Nå har du en klar og fin rødvinssaus.
Konsistensen på sausen velger du selv med hvor mye du koker den ned. Jeg bruker ikke noen form for jevning i en rødvinsaus. Det gir en litt rar farge og jeg synes det er unødvendig. Når du har fått ønsket konsistens skrur du ned varmen så den ikke koker lenger. Rett før servering rører du inn resten av smøret og smaker til med salt. Da er sausen klar til servering. Lykke til og nyt et godt måltid.
![Rodvinsaus 1](https://gladkokken.imgix.net/Rodvinsaus-1.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=060a0553d7bae95613e468e74f63f48f)