Rotmos - Det viktigste tilbehøret til Pinnekjøtt.

Mye smør og litt syre gir perfekt smak!

Ingredienser

porsjoner
  • 1 000 gram kålrot (ferdig skrelt)
  • 200 gram gulrot
  • 400 gram ekte smør
  • 0,5 ts hvit pepper
  • 1 ts salt
  • 0,5 stk siron (kun saften)
  • 0,5 dl kraft fra pinnekjøtt (valgfritt)
Ingredienser

En god rotmos er veldig godt. Du kan selv velge hvor grov du ønsker rotmosen. Jeg har prøvd mange varianter av dette tilbehøret, men jeg har landet på kombinasjonen av kålrot og gulrot gir den beste smaken. Store mengder smør og litt sitron som gir en god syre til fettet. Det er en enkel og god oppskrift.

Steg 1

Start med å skrelle opp kålrot og gulrot. Det er så stor forskjell på størrelse så jeg oppgir denne oppskriften i gram. Vekten av kålroten i oppskriften er når den er ferdig skrelt. Del både kålrot og gulrot i terninger/biter og legg i en kjele.

Dsc 0454 6
Dsc 0455 3

Steg 2

Kok til kålroten og gulroten har blitt mør. Dette tar ca 20 minutter. Det er viktig å ikke ha salt i kokevannet. Når du tilsetter salt i kokevannet har det lett for å bli en litt seig konsistens på det ferdige resultatet. Hell av vannet og press til mos. Jeg bruker en potetpresse, men her kan du bruke en gaffel, stapper eller annet utstyr som gjør jobben.

Dsc 0464 3
Dsc 0467 4

Steg 3

Hvis dette er til pinnekjøtt tilsetter jeg litt av kraften fra pinnekjøttet i rotmosen sammen med alt smøret i terninger. Mos sammen til ønsket konsistens. Smak til med salt, hvit pepper og sitronsaft.

Dsc 0470 2
Dsc 0471 3

Holdes varm på svak varme frem til servering. Det kan være smart å lage litt mye for dette er veldig godt! Lykke til.

Dsc 0522 4