![](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=3644a9dc5470587f172ce509dfaa9e04 700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=b4b891ab9af0182be2d3b8c06d0c7d5e 800w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=8c1010208c08497e5286518d682c839a 900w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=c3978ee84587425d15792f1969520cf3 1000w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=b824dba3114d586026ce4eb49d5c2b19 1100w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=c4ff7a495874ab944fd6b4c03ca1d39a 1200w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=31cc301248e020f6f5917ffd702a4dc8 1300w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=ed781cbb244f7666d40673fd40c316cc 1400w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=dab337b1b3a6d8cdef6b4646249ce98d 1500w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=edca224dddf92102fc36b6c9a2f77584 1600w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=0e47a3b6877e1f46893b7589602e2e18 1700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=625e0e1d3fb466c3e42f8997a65c58d4 1800w)
Rotmos - Det viktigste tilbehøret til Pinnekjøtt.
Mye smør og litt syre gir perfekt smak!
Ingredienser
- 1 000 gram kålrot (ferdig skrelt)
- 200 gram gulrot
- 400 gram ekte smør
- 0,5 ts hvit pepper
- 1 ts salt
- 0,5 stk sitron (kun saften)
- 0,5 dl kraft fra pinnekjøtt (valgfritt)
En god rotmos er veldig godt. Du kan selv velge hvor grov du ønsker rotmosen. Jeg har prøvd mange varianter av dette tilbehøret, men jeg har landet på kombinasjonen av kålrot og gulrot gir den beste smaken. Store mengder smør og litt sitron som gir en god syre til fettet. Det er en enkel og god oppskrift.
Steg 1
Start med å skrelle opp kålrot og gulrot. Det er så stor forskjell på størrelse så jeg oppgir denne oppskriften i gram. Vekten av kålroten i oppskriften er når den er ferdig skrelt. Del både kålrot og gulrot i terninger/biter og legg i en kjele.
![Dsc 0454 6](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0454-6_191124_125439.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=cd4d05cb6b6a92765dac5250c4ba59b0)
![Dsc 0455 3](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0455-3.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=de83485f12bbb10b6616f9b19c5df542)
Steg 2
Kok til kålroten og gulroten har blitt mør. Dette tar ca 20 minutter. Det er viktig å ikke ha salt i kokevannet. Når du tilsetter salt i kokevannet har det lett for å bli en litt seig konsistens på det ferdige resultatet. Hell av vannet og press til mos. Jeg bruker en potetpresse, men her kan du bruke en gaffel, stapper eller annet utstyr som gjør jobben.
![Dsc 0464 3](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0464-3.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=3a922a3266b3054301505ada53ee0c71)
![Dsc 0467 4](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0467-4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=02c80a3f227e76e22d73e5c5aef52750)
Steg 3
Hvis dette er til pinnekjøtt tilsetter jeg litt av kraften fra pinnekjøttet i rotmosen sammen med alt smøret i terninger. Mos sammen til ønsket konsistens. Smak til med salt, hvit pepper og sitronsaft.
![Dsc 0470 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0470-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=d07d9eb08f6d6d85a2a425b1140fd88a)
![Dsc 0471 3](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0471-3.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=db1c2d7e4541b80302bc65d2a3ab1d40)
Holdes varm på svak varme frem til servering. Det kan være smart å lage litt mye for dette er veldig godt! Lykke til.
![Dsc 0522 4](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0522-4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=a4e97b7402614a4f059caef59fa056eb)