Sambal - Malaysisk chilisaus stappfull av smak!

Liker du chili kommer du til å elske denne!

Ingredienser

lite syltetøyglass
  • 3 stk chili ferske
  • 3 stk chili tørket
  • 1 stk sjalottløk
  • 1 stk kinahvitløk
  • 1 ss fishsauce
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ss nøytral olje (til blenderen)
  • 4 ss nøytral olje (til steking)
Ingredienser

Jeg har laget min egen versjon med råvarer det er lett å få tak i på en vanlig butikk her i Norge. Sambal er kjent fra Indonesia og Malaysia. Det finnes ekstremt mange ulike versjoner. Du kan også kjøpe ferdige glass med Sambal Olek på de fleste butikker, men hjemmelaget er mye bedre. Hvis du ikke får tak i tørket chili så bruker du bare ferske rød chili i stedet for. Det blir også veldig godt. Denne sausen serveres både ved siden av mat for å dippe grønnsaker og brød i og den brukes som base i flere retter. Liker du smaken av chili og spicy mat kommer du til å elske denne!

Sambal saus

Steg 1

Dette er en enkel saus å lage. Legg alle ingredienser utenom olje for steking i en blender og kjør til en jevn masse. Hvis du bruker tørket chili legger jeg denne i litt kokende vann 10 minutter så den blir myk før jeg legger den i blenderen. Du kan gjerne blande ulike sorter av chili i denne sausen. Vanligvis lages denne med "Shrimppaste" men jeg synes fishsauce gir mye av den samme smaken og my lettere å få tak i. Kjør til en jevn masse.

Sambal saus 2

Steg 2

Hell nå oljen i en stekepanne eller wok. Jeg anbefaler å bruke en panne som er glatt (har et belegg) Stek nå sausen fra blenderen i oljen på medium + varme. Rør jevnlig å du ønsker at en del av væsken skal redusere bort. Jeg steker sausen i 10-15 minutter og da får du en litt mer karamellisert smak og mindre flytende saus når den er klar. La kjøle seg litt ned og hell over på et syltetøyglass. Nå kan dette oppbevares i minst 1 uke. Lykke til.

Sambal saus 3