Sataysaus er sausen til en av verdens mest populære streetfood retter.
Ingredienser
- 1 boks kokosmelk
- 3 ss rød curry
- 1 ss chilisaus
- 4 stk sjalottløk
- 4 fedd hvitløk
- 3 ss nøytral olje eller kokosolje
- 2 ss palmesukker eller brunt sukker
- 1 ts maldonsalt
- 1 ss fishsauce
- 3 ss tamarindsaus
- 250 gram ristede peanøtter
Jeg har sjekket utallige oppskrifter og fremgangsmetoder og funnet en jeg synes blir perfekt. Sausen har konsitens, mye smak og er både sterk og søt. Lag en stor porsjon så kan du spare litt til neste gang. Når du først får smaken på sataysaus er det lett å bli litt avhengig. Når du dypper grillet sataykylling i denne dippen er det vanskelig å ikke smile og ta litt til.
Steg 1
Hell oljen i panna og varm opp. Tilsett den finhakkede løken og stek til den får en gylden og litt brun farge. Tilsett finhakket hvitløk og stek i et par minutter. Det er viktig at ikke hvitløken blir brent. Tilsett den røde curry`n og sukker. Stek i noen minutter til blandingen sprekker. Når den sprekker så ser du at oljen skiller seg fra blandingen i kjelen. Når sausen sprekker så tilsetter du kokosmelken.
Steg 2
Kjør saltede og ristede peanøtter i en blender til du får en sandkonsistens.
Steg 3
Kok opp blandingen og skru ned varmen til medium. Nå skal sausen få stå å småputre litt. Hell i tamarindsaus, fishsauce, chilisaus.. Hell i de knuste peanøttene, men spar litt til å strø over sausen til slutt.
Steg 4
Smak til sausen så den får en fin balanse. Sausen skal være både sterk og søt og ha en rik og god smak. Server sausen til sataykylling eller som tilbehør til annet grillet kjøtt. Her kan du se en video av hele prosessen. Lykke til.