For meg er det ingen saus som er bedre enn en ordentlig hjemmelaget béarnaise.

Ingredienser

porsjoner
  • 400 gram ekte meierismør
  • 1 stk eggeplomme
  • 2 stk sjalottløk
  • 1 ts hel sort pepper
  • 1 plante fersk estragon
  • 0,5 stk sitron
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 dl hvitvin
  • 1 dl vann
  • salt
Ingredienser

Denne franske klassiske smørsausen gjør biffmåltidet fullkomment. Det krever litt ekstra teknikk å lage en béarnaise, men det er absolutt verdt det. Det krever at du passer på temperaturen når du lager sausen. Den perfekte balansen mellom fett, syre og salt er nøkkelen for å lykkes. Lær deg denne sausen og du kan imponere og glede dine gjester neste gang du skal servere biff.

Steg 1

Start med å finne frem to kjeler. Den ene setter du på lav varme og legger i smøret. Dette for å smelte smøret uten at det koker. I den andre kjelen tilsetter du sjalottløk og steker sammen med pepper og stilkene til estragonplanten frem til løken har blitt myk.

Bearnaise 1

Steg 2

Når løken har blitt myk tilsetter du eddik, hvitvin og vann. La denne blandingen koke i ca 10 minutter til det kun er et par spiseskjer med væske igjen. Sil av legg reduskjonen i en stålbolle sammen med eggeplommen. Smelt smøret uten at det koker.

Bearnaise2

Steg 3

Fyll en kjele med litt vann og kok opp. Du skal nemlig piske sausen over et vannbad. Et vannbad vil her si at du setter stålbollen med redusjon og eggeplomme oppå kjelen med vann som damper opp og varmer bollen. Det er viktig at bollen ikke er i kontakt med vannet.

Bearnaise3

Steg 4

Når du har tilsatt alt smøret legger du i finhakket estragon, sitronsaft og smaker til med salt. Server med engang og nyt. Se gjerne videoen under for ytterligere instruksjon.

Bearnaise Front