Sitronterte med grillet marengs - Syrlig og søtt i himmelsk kombinasjon

Denne kaken er utrolig god! Den lages i forskjellige varianter rundt hele verden, men den er vel mest kjent fra Frankrike. Franskmenn kaller denne kaken: tarte au citron meringuée som betyr sitronterte med marengs. Kombinasjonen av den deilige syrlige sitronkremen, grillet marengs og sprø paibunn er fantastisk. Smaksløkene får jobbe på høygir når du smaker på denne kaken. Det er vanskelig å ikke ta en bit til for dette er utrolig godt. En frisk dessert som fort blir en av dine favoritter.

Ingredienser

Terte i 28 cm form

Oppskrift tertebunn

 • 300 gram hvetemel
 • 100 gram melis
 • 200 gram smør i terninger
 • 1 stk egg

Oppskrift sitronkrem

 • 2,5 dl ferskpresset sitronsaft
 • 175 gram sukker
 • 7 stk eggeplommer
 • 2 ss maisenna
 • 150 gram kaldt smør i terninger

Oppskrift marengs

 • 5 stk eggehviter
 • 40 gram sukker
 • 120 gram sukker
Ingredienser

Steg 1

Start med å lage tertebunnen. Dette er ganske enkelt. Bland alle de tørre ingrediensene i en kjøkkenmaskin sammen med smøret. Kjør på høy hastighet i noen få sekunder til den får en sandete konsistens. Legg i et egg og kjør noen sekunder til.

Sitrontert2

Steg 2

Hell litt hvetemel på benken og hell over deigen. Samle dette til en klump. Konsistensen skal være ganske hard.

Sitrontert3

Steg 3

Form til en sirkel og legg i mellom 2 bakepapir. Dekk med folie og legg i kjøleskapet i ca 1 time. (kan også lages i stand dagen før) Kjevle ut deigen til en flat runding som har litt større omkrets enn formen du bruker.

Sitrontert4

Steg 4

Smør formen med litt formfett, smør eller olje og legg bunnen i formen. Press godt ned i alle kantene og prikk med en gaffel. Jeg synes det er godt med en litt tykk bunn når det skal være i en kake.

Sitrontert5

Steg 5

Sett formen tilbake i kjøleskapet i 20 min og sett på ovnen på 200 grader. (over og undervarme) Krøll sammen et bakepapir og legg på deigen fyll på med tørkede erter/ris eller noe annet som gjør at deigen holder fasongen når den stekes.

Sitrontert6

Steg 6

Stek i 15 minutter og fjern papir og fyllet. Stek i 10-15 minutter til til bunnen har fått en gylden og fin farge. Ta ut formen av ovnen og la den kjøle seg litt ned. Nå er bunnen klar.

Sitrontert7

Steg 7

Nå skal du lage sitronkremen. Dette er en enkel oppskrift, men fungerer utmerket. Mål opp alle ingrediensene og hell alt utenom smøret i en kjele eller stekepanne med høy kant.

Sitrontert8

Steg 8

Sett på litt over medium varme og rør hele tiden til kremen begynner å koke. Skru av varmen og pisk i 1 minutt. Pisk inn det kalde smøret i sitronkremen.

Sitrontert9

Steg 9

Kremen har nå fått en ganske tykk konsistens. Hell all sausen over i tertebunnen og sett alt i kjøleskapet. Den burde få stå minimum 1 1/2 time i kjøleskapet så fyllet blir helt fast.

Sitrontert10

Steg 10

Rett før servering lager du marengsen. Jeg heller eggehvitene sammen med 40 gram sukker i kjøkkenmaskinen og pisker til den begynner å tykne. Tilsett nå resten av sukkeret og kjør i kjøkkenmaskinen i noen minutter til den har blitt helt fast. Smør marengsen på paien eller bruk en sprøytepose og lag fine topper rundt på hele kaken.

Sitrontert11

Steg 11

Sett ovnen på grill. Når grillen har blitt skikkelig varm setter du kaken inn i ovnen på øverste rille. IKKE GÅ FRA KAKEN. Dette går nemlig veldig fort. Etter noen sekunder får kaken en gylden og fin farge og da er den klar.

Del opp i pene stykker og server. Nå kan du glede deg og andre. Denne smaker fantastisk! Lykke til.

Sitrontert12