Smørstekt Skrei med deilig tilbehør - Nå er sesongen her!
Nå kommer Skreien nedover norskekysten for å gyte
Ingredienser
- 500 gram skrei loin
- sandefjordsmør
- saltbakte småpoteter
- ertepure
- syltede gulrøtter
Sandefjordsmør
- 2 stk sjalottløk
- 2 dl kremfløte
- 200 gram smør i terninger
- 1 ss finhakket persille
- 1 ss finahakket gressløk
- sitronsaft
- hvit pepper og salt
Saltbakte småpoteter
- 8 stk småpoteter
- salt og pepper
- olivenolje
Ertepure
- 500 gram frosne grønne erter
- 100 gram smør
- 30 gram revet parmesan
- hvit pepper og salt
- litt sitronsaft
Syltede gulrøtter
- 2 stk gulrøtter
- 1 dl eddik
- 2 dl sukker
- 3 dl vann
På grunn av de lange vandringene fra Barentshavet blir skreien muskuløs og fast i kjøttet etter å ha tilbakelagt mange tusen kilometer. Derav kommer navnet ”skrei,” som sannsynligvis har opphav i det norrøne ordet skrida, som betyr å vandre. Her med noen klassiske gode tilbehør. Saltbakte poteter, ertepure, sandefjordsmør og syltet gulrotsalat.
Steg 1
Start med å sylte gulrøttene. Dette kan gjerne gjøres noen dager før også. Skrell gulrot med en potetskreller i tynne skiver. Jeg brukte regnbuegulrot som gir en morsom og fin farge.
Steg 2
Kok opp eddik, sukker og vann. Legg skivene av gulrot i et Norgesglass og hell over den kokende væsken. La kjøle seg litt ned før du tar på lokke og oppbevarer den i kjøleskapet frem til servering.
Steg 3
Jeg kjøper småpoteter og tar på olivenolje, salt og pepper. Stek i ovn ca 40 minutter til de har fått en fin gylden farge og er myke inni.
Steg 4
Nå skal vi lage ertepure. Bruk en ganske stor kjele og kok opp vannet. Tilsett ertene og la koke i 4 minutter. Sil av vannet og tilsett smør og parmesan. Kjør glatt med en stavmikser. Smak til med salt og litt sitronsaft.
Steg 5
Jeg har loin av Skrei noe som er den beste delen. Det er ryggen til fisken og er helt beinfri. Strø over litt salt og la fisken stå på benken i 10 minutter før du begynner å steke. Smelt smør i en stekepanne og legg fisken i pannen. Stek i 5-10 minutter snu underveis og øs over det smeltede smøret under steking. Fisken er ferdig når den begynner å flake seg og er blank og fin i kjøttet.
Steg 6
Rett før servering lager jeg Sandefjordsmør. Dette er en tradisjonsrik norsk saus som er basert på den franske Beurre Blanc. Den er veldig enkel å lage å smaker fantastisk. Start med å finne frem en kjele og tilsett 1 ss smør. Finhakk sjalottløk og legg i kjelen. La småputre til løken er helt myk. Tilsett fløten og la koke til fløten er redusert til halvparten. Skru av varmen og pisk inn terninger av kaldt smør. Smak til med sitronsaft, hvit pepper og salt. Finhakk gressløk og persille og tilsett rett før servering. Du kan holde denne sausen varm frem til servering, men det er veldig viktig at den ikke koker.
Steg 7
Nå er det bare å sette sammen retten og nyte. Legg på poteter, litt ertepure og torsken på tallerkenen. Hell over litt av den gode sausen og topp med de syltede gulrøttene. Dette er et fantastisk måltid så nå er det bare å nyte. Lykke til.