Thailands mest populære salat!
Ingredienser
Dressingen
- 1 stk rød chili (gjerne thaichili)
- 4 fedd hvitløk
- 2 ss palmesukker / brunt sukker
- 0,5 dl fishsauce
- 0,4 dl limejuice
- 1 ts rekepasta /shrimp paste
Salat
- 3 stk Papaya (bland gjerne grønne og modne)
- 10 stk små søte tomater
- 150 gram ristede peanøtter
- 100 gram aspargesbønner
Denne veldig populære salaten fra Thailand er vanligvis laget på grønne papaya i en nydelig dressing og noen få andre gode ingredienser. Denne er både spicy, søt, sur og salt! En smaksbombe i munnen og utrolig god! Her kan du lese steg for steg forklaring og det ligger også ved en instruksjonsfilm nederst i oppskriften.
Steg 1
Start med å skrelle skallet av papayaene. Dette gjør du enklest med en vanlig potetskreller. Del deretter papayaen på langs i to deler og fjern alle frøene. Skyll dem gjerne under kaldt vann for å få bort de siste frøene.
Steg 2
Skjær nå papayaen i syltynne strimler. Jeg brukte en kombinasjon av grønne (umodne) og modne papaya. De grønne må skjæres veldig tynne for de har en hardere konsistens, mens de modne kan være i litt tykkere størrelse. Jeg synes det er fint at det er litt ujevne størrelse på bitene da det gir ulike konsistenser når du spiser. Legg de i iskaldt vann frem til du skal bruke papayaen.
Steg 3
Når vi skal lage dressingen er det beste og mest tradisjonelle å bruke en morter (som på bildet) Denne steinen knuser og presser ut smakene. Hvis du ikke har dette kan du bruke en liten blender. Legg i hvitløksfedd, sukker og chili. Knus til en ganske jevn pure. Hell i fishsauce, rekepasta (frivillig) og limejuice. Smak til så du får en fin balanse på dressingen.
Steg 4
I Thailand bruker de noe som heter "lange bønner", med det er vanskelig å få tak i her. Det nærmeste er aspargesbønner. Disse koker jeg i vann i 2-3 minutter før jeg legger dem i kaldt vann. Dette gjør dem sprø og beholder fargen mye bedre. Jeg kjøpte ferdig ristede peanøtter, men du kan også steke dem litt i ovnen hvis du ønsker. Kutt opp tomatene i 2 eller 4 deler og nå er det bare å blande alle ingrediensen i en bolle og helle over dressingen. Bland godt sammen så alt er dekket med den gode dressingen.
Nå kan du nyte en herlig Thailandsk salat! Under kan du også se instruksjonsfilm. Lykke til.