Som Tam - Thai Papaya salat

Thailands mest populære salat!

Ingredienser

porsjoner

Dressingen

  • 1 stk rød chili (gjerne thaichili)
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 ss palmesukker / brunt sukker
  • 0,5 dl fishsauce
  • 0,4 dl limejuice
  • 1 ts rekepasta /shrimp paste

Salat

  • 3 stk Papaya (bland gjerne grønne og modne)
  • 10 stk små søte tomater
  • 150 gram ristede peanøtter
  • 100 gram aspargesbønner
Ingredienser

Denne veldig populære salaten fra Thailand er vanligvis laget på grønne papaya i en nydelig dressing og noen få andre gode ingredienser. Denne er både spicy, søt, sur og salt! En smaksbombe i munnen og utrolig god! Her kan du lese steg for steg forklaring og det ligger også ved en instruksjonsfilm nederst i oppskriften.

Tom som 2

Steg 1

Start med å skrelle skallet av papayaene. Dette gjør du enklest med en vanlig potetskreller. Del deretter papayaen på langs i to deler og fjern alle frøene. Skyll dem gjerne under kaldt vann for å få bort de siste frøene.

Tom som 3
Tom som 4

Steg 2

Skjær nå papayaen i syltynne strimler. Jeg brukte en kombinasjon av grønne (umodne) og modne papaya. De grønne må skjæres veldig tynne for de har en hardere konsistens, mens de modne kan være i litt tykkere størrelse. Jeg synes det er fint at det er litt ujevne størrelse på bitene da det gir ulike konsistenser når du spiser. Legg de i iskaldt vann frem til du skal bruke papayaen.

Tom som 5

Steg 3

Når vi skal lage dressingen er det beste og mest tradisjonelle å bruke en morter (som på bildet) Denne steinen knuser og presser ut smakene. Hvis du ikke har dette kan du bruke en liten blender. Legg i hvitløksfedd, sukker og chili. Knus til en ganske jevn pure. Hell i fishsauce, rekepasta (frivillig) og limejuice. Smak til så du får en fin balanse på dressingen.

Tom som 6

Steg 4

I Thailand bruker de noe som heter "lange bønner", med det er vanskelig å få tak i her. Det nærmeste er aspargesbønner. Disse koker jeg i vann i 2-3 minutter før jeg legger dem i kaldt vann. Dette gjør dem sprø og beholder fargen mye bedre. Jeg kjøpte ferdig ristede peanøtter, men du kan også steke dem litt i ovnen hvis du ønsker. Kutt opp tomatene i 2 eller 4 deler og nå er det bare å blande alle ingrediensen i en bolle og helle over dressingen. Bland godt sammen så alt er dekket med den gode dressingen.

Tom som 7

Nå kan du nyte en herlig Thailandsk salat! Under kan du også se instruksjonsfilm. Lykke til.