Thailands mest populære salat!
Ingredienser
Dressingen
- 1 stk rød chili (gjerne thaichili)
- 4 fedd hvitløk
- 2 ss palmesukker / brunt sukker
- 0,5 dl fishsauce
- 0,4 dl limejuice
- 1 ts rekepasta /shrimp paste
Salat
- 3 stk Papaya (bland gjerne grønne og modne)
- 10 stk små søte tomater
- 150 gram ristede peanøtter
- 100 gram aspargesbønner
Denne veldig populære salaten fra Thailand er vanligvis laget på grønne papaya i en nydelig dressing og noen få andre gode ingredienser. Denne er både spicy, søt, sur og salt! En smaksbombe i munnen og utrolig god! Her kan du lese steg for steg forklaring og det ligger også ved en instruksjonsfilm nederst i oppskriften.
![Tom som 2](https://gladkokken.imgix.net/Tom-som-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=1952308d6dbc2dc4485a58a39eb27836)
Steg 1
Start med å skrelle skallet av papayaene. Dette gjør du enklest med en vanlig potetskreller. Del deretter papayaen på langs i to deler og fjern alle frøene. Skyll dem gjerne under kaldt vann for å få bort de siste frøene.
![Tom som 3](https://gladkokken.imgix.net/Tom-som-3.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=e48ed390369d9e89b209e04ace074d88)
![Tom som 4](https://gladkokken.imgix.net/Tom-som-4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=f57403c15ef6753359afd384615a820b)
Steg 2
Skjær nå papayaen i syltynne strimler. Jeg brukte en kombinasjon av grønne (umodne) og modne papaya. De grønne må skjæres veldig tynne for de har en hardere konsistens, mens de modne kan være i litt tykkere størrelse. Jeg synes det er fint at det er litt ujevne størrelse på bitene da det gir ulike konsistenser når du spiser. Legg de i iskaldt vann frem til du skal bruke papayaen.
![Tom som 5](https://gladkokken.imgix.net/Tom-som-5.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=edcdd4bb3ee37c180dda84b1a22d0431)
Steg 3
Når vi skal lage dressingen er det beste og mest tradisjonelle å bruke en morter (som på bildet) Denne steinen knuser og presser ut smakene. Hvis du ikke har dette kan du bruke en liten blender. Legg i hvitløksfedd, sukker og chili. Knus til en ganske jevn pure. Hell i fishsauce, rekepasta (frivillig) og limejuice. Smak til så du får en fin balanse på dressingen.
![Tom som 6](https://gladkokken.imgix.net/Tom-som-6.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=fb39e29065ac600c710f91a9d3106713)
Steg 4
I Thailand bruker de noe som heter "lange bønner", med det er vanskelig å få tak i her. Det nærmeste er aspargesbønner. Disse koker jeg i vann i 2-3 minutter før jeg legger dem i kaldt vann. Dette gjør dem sprø og beholder fargen mye bedre. Jeg kjøpte ferdig ristede peanøtter, men du kan også steke dem litt i ovnen hvis du ønsker. Kutt opp tomatene i 2 eller 4 deler og nå er det bare å blande alle ingrediensen i en bolle og helle over dressingen. Bland godt sammen så alt er dekket med den gode dressingen.
![Tom som 7](https://gladkokken.imgix.net/Tom-som-7.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=4e7ef554638b269cb26a27a4997be5c0)
Nå kan du nyte en herlig Thailandsk salat! Under kan du også se instruksjonsfilm. Lykke til.