
Speltbrød med havre - Jeg elsker lukten av nystekte brød!
Med damp og hevefunksjon blir jobben enda lettere.
Ingredienser
- 5 dl vann
- 0,5 stk tørrgjær
- 1 ss god olivenolje
- 15 gram salt
- 2 ts sukker
- 500 gram siktet speltmel
- 100 gram havregryn
Å lage brød selv er ganske lett og du kan variere i en mengde forskjellige brød. I dag våknet jeg og vi var tomme for brød og da var det bare å slenge en deig i ovnen. Hvis du har damp- og hevefunskjon kutter du ned tiden med å lage hjemmelagde brød betraktelig. Damp gir også en fuktigere overflate så brødet tar seg heve mer i ovnen før skorpen danner seg. Jeg skal vise det hvordan du lager dette brødet med dampovn og uten.
Steg 1
Start med å helle temperert vann, gjær og sukker i bakebollen. Bland sammen og la stå mens du måler opp de andre ingrediensene. Du vil se at gjæren begynner å lag litt småbobler i vannet. Da vet du at gjæren virker og da du vil få et bra brød til slutt.


Steg 2
Hell i resten av ingredisene og bland sammen på medium hastighet i 5 minutter. Det skal være en løs og klissete deig.


Steg 3
Jeg setter nå hele bakebollen rett i ovnen og setter på hevefunksjon i 30 minutter. Du kan også dekke bollen til med plast og la stå i romtemperatur i ca 1 time.

Steg 4
Skrap ut og hell deigen på et melet bord. Brett deigen 6-10 ganger. Ta tak i ytterkant av brødet på alle sider. Det gjør du ved å strekke deigen fra deg og brette inn mot midten. Dette gjør at deigen strammer seg opp og du får bedre konsistens på brødet når det er ferdig.

Steg 5
Smør en brødform godt med nøytral olje. (jeg bruker solsikkeolje) Flytt brøddeigen over i formen. Jeg setter brødformen inn i ovnene igjen på 30 minutter hevefunksjon 30 grader. Du kan også la deigen stå dekt av et håndkle eller plast i romtemperatur i ca 1 time.

Steg 6
Hell over litt god olivenolje og strø over litt havregryn og litt speltmel på toppen.

Steg 7
Sett brødet inn i en forvarmet ovn på 250 grader med full damptilgang. Hvis du ikke har damp så varmer du opp til 250 grader varmluft, setter inn brødet og hiver inn 5-6 isbiter i bunnen av ovnen og lukker døren. Dette smelter litt saktere og vil gi damp til brødet i starten av stekeperioden.
Steg 8
Stek brødet i 15 minutter på 250 grader. Skru ned varmen til 190 grader og stek i 30-35 minutter til brødene er gyldne og fine. Ta brødet ut av formen og la hvile på en rist.

Nå har du deilig nystekt speltbrød til frokost og matpakke. Lykke til.
