Speltbrød med havre - Jeg elsker lukten av nystekte brød!

Med damp og hevefunksjon blir jobben enda lettere.

Ingredienser

stk brød
  • 5 dl vann
  • 0,5 stk tørrgjær
  • 1 ss god olivenolje
  • 15 gram salt
  • 2 ts sukker
  • 500 gram siktet speltmel
  • 100 gram havregryn
Ingredienser

Å lage brød selv er ganske lett og du kan variere i en mengde forskjellige brød. I dag våknet jeg og vi var tomme for brød og da var det bare å slenge en deig i ovnen. Hvis du har damp- og hevefunskjon kutter du ned tiden med å lage hjemmelagde brød betraktelig. Damp gir også en fuktigere overflate så brødet tar seg heve mer i ovnen før skorpen danner seg. Jeg skal vise det hvordan du lager dette brødet med dampovn og uten.

Steg 1

Start med å helle temperert vann, gjær og sukker i bakebollen. Bland sammen og la stå mens du måler opp de andre ingrediensene. Du vil se at gjæren begynner å lag litt småbobler i vannet. Da vet du at gjæren virker og da du vil få et bra brød til slutt.

DSC 0405
DSC 0409

Steg 2

Hell i resten av ingredisene og bland sammen på medium hastighet i 5 minutter. Det skal være en løs og klissete deig.

DSC 0411
DSC 0415

Steg 3

Jeg setter nå hele bakebollen rett i ovnen og setter på hevefunksjon i 30 minutter. Du kan også dekke bollen til med plast og la stå i romtemperatur i ca 1 time.

DSC 0417

Steg 4

Skrap ut og hell deigen på et melet bord. Brett deigen 6-10 ganger. Ta tak i ytterkant av brødet på alle sider. Det gjør du ved å strekke deigen fra deg og brette inn mot midten. Dette gjør at deigen strammer seg opp og du får bedre konsistens på brødet når det er ferdig.

DSC 0423

Steg 5

Smør en brødform godt med nøytral olje. (jeg bruker solsikkeolje) Flytt brøddeigen over i formen. Jeg setter brødformen inn i ovnene igjen på 30 minutter hevefunksjon 30 grader. Du kan også la deigen stå dekt av et håndkle eller plast i romtemperatur i ca 1 time.

DSC 0427

Steg 6

Hell over litt god olivenolje og strø over litt havregryn og litt speltmel på toppen.

DSC 0435

Steg 7

Sett brødet inn i en forvarmet ovn på 250 grader med full damptilgang. Hvis du ikke har damp så varmer du opp til 250 grader varmluft, setter inn brødet og hiver inn 5-6 isbiter i bunnen av ovnen og lukker døren. Dette smelter litt saktere og vil gi damp til brødet i starten av stekeperioden.

Steg 8

Stek brødet i 15 minutter på 250 grader. Skru ned varmen til 190 grader og stek i 30-35 minutter til brødene er gyldne og fine. Ta brødet ut av formen og la hvile på en rist.

DSC 0441

Nå har du deilig nystekt speltbrød til frokost og matpakke. Lykke til.

DSC 0453