Speltrundstykker - gode og luftige!

I helgene synes jeg det alltid er hyggelig en med god frokost med familien. Frokosten blir enda bedre med nystekte rundtstykker.

Ingredienser

porsjoner

Speltrundstykker

  • 450 gram siktet speltmel
  • 1,5 dl melk
  • 1,5 dl vann
  • 0,5 pose tørrgjær
  • 50 gram smør
  • 2 ts salt
  • 1 ss sukker

Til pensling og strø

  • 1 stk egg
  • 1 ss speltmel
Ingredienser

Denne oppskriften er enkel og resultatet blir bra hver eneste gang. Jeg bruker mye speltmel i stedet for hvete da min bedre halvdel ikke tåler hvete. Speltmel oppfører seg litt annerledes enn hvetemel, men smaken er god og kan erstatte hvetemel i det fleste oppskrifter.

Steg 1

Mål opp speltmelet og tilsett sukker, salt og tørrgjær.

Dsc 0603 4

Steg 2

Varm opp melken og legg i smøret. Hell i iskaldt vann og da har du passe temperatur til å blande med melet. Hell væsken og det tørre i kjekkenmaskinen og elt sammen i 5 minutter. Juster litt med ekstra mel eller væske hvis deigen blir litt for klissete eller virker tørr. Speltmel er ikke så glad i å eltes for mye så 5 minutter er nok og så samler jeg deigen med hendene. La heve i 45 minutter i bollen dekket med plast.

Dsc 0606 3

Steg 3

Del opp deigen i 9 like deler og form til boller. Legg på et brett med bakepapir og la heve nye 45 minutter. En av funksjonene jeg har blitt mest glad i på min Siemens ovn er hevefunksjon. Resultatet blir veldig bra hver eneste gang og du sparer litt tid. Så har du hevefunksjon kan du bruke denne og da trenger de kun 20 minutter. Deigen heves da på 40 grader med litt damp.

Dsc 0624 3
Dsc 0628 2

Steg 4

Etter heving pensler jeg på litt egg og klipper toppen med en skarp saks. Strø over litt ekstra speltmel. Sett midt i stekeovnen i en forvarmet ovn på 225 grader. Stek i 10-12 minutter og la hvile litt før du serverer.

Dsc 0631 5

Steg 5

Da er speltrundstykkene klare til å nytes. Legg på ditt favorittpålegg. En av mine store favoritter er varme rundstykker med smør og syltetøy! Lykke til.

Dsc 0641