Sushi - Hvordan lage sushiris hjemme

Sushiris er nøkkelen for en perfekt sushi hjemme.

Ingredienser

porsjoner

Sushieddik (mer enn du trenger)

  • 4 dl riseddik
  • 150 gram sukker
  • 75 gram salt
  • 2 stk kombu (valgfritt)

Sushiris

  • 5 dl sushiris
  • 6 dl vann
  • 1,8 dl Sushieddik
Ingredienser

Sushi betyr egentlig "sur ris" eller "ris med eddik". Risen behandles med en egen eddikblanding noe som gjør at holdbarheten blir lengre, gir den klassiske sushismaken og gjør at du ikke blir dårlig av risen. Smak og konsistens på risen er veldig viktig for å lage god sushi hjemme. Sushi ris finnes i flere kvaliteter og jeg anbefaler alle å kjøpe ris av god kvalitet. Riskornene er litt kortere i formen og avrundet. Du ønsker at det skal være flest mulig hele riskorn og dette er et tegn på kvalitet fra produsenten. Her skal jeg vise deg prosessen med å lage sushieddik og hvordan du skyller, tilbereder og lager risen perfekt.

Steg 1

Start med å måle opp risen og hell over i en bolle. Skyll risen godt under kaldt vann 3-4 ganger til du ser vannet blir mindre grumsete. La risen ligge i vann å bløtlegges i 20 minutter.

Sushi eddik 3

Steg 2

Du kan kjøpe ferdig eddik for sushiris, men det er enkelt å lage selv. Jeg lager en stor porsjon og oppbevarer i kjøleskap til neste gang jeg skal lage sushi hjemme. Start med å finne frem en kjele og tilsett, riseddik, sukker og salt.

Sushi eddik

Steg 3

Sett på medium varme og rør jevnlig. Varm opp nær til kokepunktet eller til alt sukker og salt er oppløst og du har en klar væske. Jeg liker å tilsette kombu som er tørket sjøgress. Dette får du kjøpt på asiatiske butikker. Legg kombu og rør om. La eddiken kjøle seg ned og hell over i et lufttett glass. Oppbevar i kjøleskapet.

Sushi eddik 2

Steg 4

Skyll av vannet som risen har ligget i bløt i og mål opp mengde vann etter anvisning på pakken. Hell begge i en kjele eller riskoker. En riskoker gjør jobben enda enklere, men det er ikke noe problem å bruke en vanlig kjele med lokk. Kok opp vannet med risen og skru ned varmen på laveste med lokk. Når risen er ferdig lar jeg den dampe et par minutter så den kjøler seg litt ned. Hell nå over riseddik og bland forsiktig og nøye inn eddiken. Ikke press ned risen, men bland ved å skjære bortover risen med en skje og snu risen.

Sushi eddik 4

Steg 5

Du kan oppbevare risen i romtemperatur frem til du skal lage sushi. Jeg legger risen over i en beholder som har lokk. Du kan også dekke til risen med et fuktig håndkle så risen ikke tørker ut. Nå har du en perfekt klebrig sushiris som du kan benytte for å trylle frem herlige sushibiter. Lykke til.

Sushi eddik 5