Svin á la Normandie - Fransk gryte med svin og epler!

Klassisk Fransk gryte fra området Normandie. I dette området er det mye epler og kombinasjonen av epler og svin i denne kremede gryteretten er magisk god. Retten koser seg i ovnen i 2-3 timer og resultatet blir meget mørt svinekjøtt i en nydelig saus. Jeg har laget en video av hvordan du lager denne retten. Jeg anbefaler at du ser videoen som er nederst i oppskriften.

Ingredienser

porsjoner

Før retten skal i ovnen

  • 900 gram svinenakke
  • 3 stk stangselleri
  • 1 stk løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 5 stk salvieblader
  • 1 ss hvetemel
  • 5 dl eplecider
  • 3 dl kremfløte
  • 800 gram småpoteter
  • 2 ss smør
  • 1 ss nøytral olje
  • 1 ts chiliflakes
  • 2 ts tørket timian
  • salt og pepper

Etter retten har vært i ovnen

  • 2 ss smør
  • 1 ss dijon sennep
  • 1 ss calvados / cognac / brandy
  • 2 ss finhakket persille
  • 2 stk epler i små terninger
Ingredienser
Svin a la Normandie

Steg 1

Skjær svinenakken opp i store terninger og krydre rikelig med salt og pepper. Tilsett smør og nøytral olje i en panne og sett på høy varme. Brun av kjøttet litt og litt og legg i en bolle. Kjøttet skal ikke være ferdigstekt, men bare få litt farge som gir ekstra smak.

Svin a la Normandie 2
Svin a la Normandie 4

Steg 2

I samme pannen tilsetter du finhakket løk, hvitløk, stangselleri og salvieblader. Stek til løken blir myk og tilsett hvetemel. Hvetemelet fungerer som en jevning og gjør sausen tykkere. Legg i timian og chiliflakes og hell over den gode eplesideren. La koke i noen minutter før du tilsetter kremfløten. Smak til sausen med litt salt og pepper. Tilsett nå kjøttet tilbake i pannen/gryta sammen med småpotetene. Bland godt sammen, sett på lokket og sett i en forvarmet ovn på 150 grader. Her skal den nå stå i 2 timer.

Svin a la Normandie 5
Svin a la Normandie 6

Steg 3

Etter 2 timer tar du gryta ut av ovnen og tilsetter biter av syrlig eple, dijon sennep, smør og calvados/cognac. Rør godt rundt igjen og sett gryta tilbake i ovnen uten lokk. Her skal den nå stå i 1 time til.

Steg 4

Ta pannen/gryten ut av ovnen, rør godt rundt og tilsett finhakket persille. Smak til med salt, pepper og sitron for perfekt balanse. Denne retten kan du holde varm i ovnen på 70 grader frem til servering. Jeg liker å servere denne gryteretten med en stor deilig salat.

Svin a la Normandie 9

Her kan du se video av hvordan jeg lager retten.