Svin á la Normandie - Fransk gryte med svin og epler!
Klassisk Fransk gryte fra området Normandie. I dette området er det mye epler og kombinasjonen av epler og svin i denne kremede gryteretten er magisk god. Retten koser seg i ovnen i 2-3 timer og resultatet blir meget mørt svinekjøtt i en nydelig saus. Jeg har laget en video av hvordan du lager denne retten. Jeg anbefaler at du ser videoen som er nederst i oppskriften.
Ingredienser
Før retten skal i ovnen
- 900 gram svinenakke
- 3 stk stangselleri
- 1 stk løk
- 4 fedd hvitløk
- 5 stk salvieblader
- 1 ss hvetemel
- 5 dl eplecider
- 3 dl kremfløte
- 800 gram småpoteter
- 2 ss smør
- 1 ss nøytral olje
- 1 ts chiliflakes
- 2 ts tørket timian
- salt og pepper
Etter retten har vært i ovnen
- 2 ss smør
- 1 ss dijon sennep
- 1 ss calvados / cognac / brandy
- 2 ss finhakket persille
- 2 stk epler i små terninger
Steg 1
Skjær svinenakken opp i store terninger og krydre rikelig med salt og pepper. Tilsett smør og nøytral olje i en panne og sett på høy varme. Brun av kjøttet litt og litt og legg i en bolle. Kjøttet skal ikke være ferdigstekt, men bare få litt farge som gir ekstra smak.
Steg 2
I samme pannen tilsetter du finhakket løk, hvitløk, stangselleri og salvieblader. Stek til løken blir myk og tilsett hvetemel. Hvetemelet fungerer som en jevning og gjør sausen tykkere. Legg i timian og chiliflakes og hell over den gode eplesideren. La koke i noen minutter før du tilsetter kremfløten. Smak til sausen med litt salt og pepper. Tilsett nå kjøttet tilbake i pannen/gryta sammen med småpotetene. Bland godt sammen, sett på lokket og sett i en forvarmet ovn på 150 grader. Her skal den nå stå i 2 timer.
Steg 3
Etter 2 timer tar du gryta ut av ovnen og tilsetter biter av syrlig eple, dijon sennep, smør og calvados/cognac. Rør godt rundt igjen og sett gryta tilbake i ovnen uten lokk. Her skal den nå stå i 1 time til.
Steg 4
Ta pannen/gryten ut av ovnen, rør godt rundt og tilsett finhakket persille. Smak til med salt, pepper og sitron for perfekt balanse. Denne retten kan du holde varm i ovnen på 70 grader frem til servering. Jeg liker å servere denne gryteretten med en stor deilig salat.
Her kan du se video av hvordan jeg lager retten.